Äripäev • 13. jaanuar 2018 kell 7:45

Küpseb plaan maksta VEB Fondi hüvitis välja

Siim Kallas töötas Veb Fondi loomise ajal Eesti Panga presidendina..  Foto: Eiko Kink

Detsembris küsis õiguskomisjon justiitsminister Urmas Reinsalult õiguslikku hinnangut riigi osalemisele VEB Fondiga seotud kohtuvaidlustes, viidates, et siiani on sisulise lahenduseta VEB Fondi sertifikaadiomanikele reaalse rahalise hüvitise määramise ja väljamaksmise küsimus.

Nimelt esitasid viis riigikogu liiget (Jaak Madison, Artur Talvik, Jaanus Karilaid, Toomas Paur, Martin Helme) eelmise aasta septembri lõpus otsuse eelnõu, millega hoiustajatele kaotatud raha tagasi anda. See on praegu õiguskomisjoni menetluses.

Eelnõu näeb ette maksta Eesti Panga iga-aastasest riigieelarvesse kantavast kasumiosast pool VEB Fondi sertifikaatide omanikele kuni kogu hüvitise lõpliku tasumiseni.

Kirjas on ka hüvitise suuruse arvutamise ettepanek: korrutada rahuldamata nõude suurus 10 protsendiga (intress) ja see omakorda 24ga (aastad), pluss siis rahuldamata nõue ise.

Saarte Hääl rääkis Saare Kaluri juhataja Tiit Sarapuuga, kes nentis, et ootusi väga kõrgeks ta ajada ei kavatse, kuid loodab siiski, et riik püüab oma sajandaks sünnipäevaks vanad jamad ära klaarida. “Ma ei eelda, et riik selle raha meile kohe välja maksab. Tehku seda kas või kümne aasta jooksul või asendagu mingi muu varaga. Andku siis kas või aukiri kõikidele aktsionäridele – Eesti panganduse päästmise eest -, mitte ärgu sõimaku spekulantideks,” ütles ta.

Saare Kaluril jäi kunagises NSV Liidu Välismajanduspangas külmutatud arvetele 150 000 dollarit.

Loe sellest pikemalt Saarte Häälest.

Eesti riik moodustas VEB Fondi pankade kriisi lahendusena 1993. aastal ning andis talle üle pankade nõuded Venemaa Vnešekonombanki vastu seoses seal külmutatud valuutaga. Külmutatud raha omanikele anti vastu fondi sertifikaadid.

VEB Fondi loomisega päästeti edukalt riigi rahandus: pangad ja hoiustajad said taas oma raha vabalt kasutada, leidis riigikogu uurimiskomisjoni lõpparuanne. „Pankade kriisi lahendamisel peeti esmatähtsaks pankade maksevõime taastamist, mis oli vajalik raharingluse toimimiseks. Kriisi lahendamisega seotudrahalised kaotused jäid hoiustajatele, kelle arveldused loeti VEB pangaga seotuks, valitsusele ja Eesti Pangale,“ seisab raportis.

VEB Fondi sertifikaadiomanikud on teinud kaebuse Euroopa Inimõiguste Kohtule kaebuse, millega nõuavad riigilt ligi 300 miljoni euro väärtuses kahju hüvitamist. Rahanõudjad on Pärnu Kalur Holding, Saare Kalur, A.O. Imbi (pankrotis), Akke (likvideerimisel), Tartu Lihakombinaat (pankrotis), Volta, Kommunaar, Magnesium & Metals Ltd, Kreenholmi Valduse AS (pankrotis) ja AS Latvijas kugnieciba.

Hetkel kuum