Äripäev • 26. veebruar 2018 • 1 min
Jaga lugu:

Üha vähem eestlasi läheb Soome tööle

Aasta on 2011. Ehitajad sõidavad Tallinki laevaga Helsingisse tööle.  Foto: Erik Prozes

Eesti majanduse hea seis ja tööjõupuudus on töötajate liikumist üle Soome lahe järjest Eestile soodsamasse suunda pööranud, kirjutas Kauppalehti.

Tööliiklus Eestist Soome ja Soomest Eestisse on aasta-aastalt ühtlasemaks muutunud. Kui 2006. aastal läks Eestist Soome tööle ligi 4000 inimest rohkem kui Soomest Eestisse, siis 2016.  aastal oli see number kõigest 65. Soome tööle mineku tippaasta oli 2012, kui sinna läks 4374 inimest rohkem, kui siirdus Soomest Eestisse.

Eesti 4 protsendi tempos kasvav majandus annab ennast tunda tööturul, ütles Soome lehele Eesti Panga ökonomist Orsolya Soosaar. Tema sõnul on tööjõu liikumine kahe naabermaa vahel viimase kolme aastaga Eestile soodsamaks muutunud. 

„Osa Eestisse tulijatest on need, kes siit varem Soome tööle läksid, aga Eestisse tullakse tööle ka Euroopa Liidu riikidest ja väljastpooltki. Eesti on muutunud varasemast atraktiivsemaks kohaks, kus töötada,“ ütles ta.

„Palju on arutatud, kuidas julgustada eestlasi kodumaale tagasi pöörduma. Vahel tundub, et riiki tagasitulek on keeruline. Kuidas näiteks lapsed Eesti kooli saata, kui nad eesti keelt ei räägi. See on üks asi, millega on kõvasti tööd,“ rääkis Soosaar.

Eestis oli eelmisel aastal töötuse tase 5,3 protsenti, Soome tase oli kõrgem – 8,8. Töökohtade arvu kasvades ongi Eesti nüüd tööjõupuuduses ja ettevõtted nimetavad just seda edasise kasvu piduriks.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt