Kristjan Pruul • 19. märts 2018 kell 12:00

Kirikutele raha andmise peab kinnitama riigikogu

Riigihalduse minister Jaak Aab.  Foto: Andras Kralla

Et kirikutele omandireformi rahast hüvitiste maksmine oleks seadusega kooskõlla viia, otsustas valitsus lasta riigikogul seadusemuudatuse teha.

Õiguskantsler Ülle Madise on märkinud, et määrusemuudatus, millega kirikutele okupatsioonikahjude eest miljoneid lubati, on omandireformi seaduse ja põhiseadusega vastuolus. Kui valitsus paari nädala eest üritas tekkinud vaidlust määruse järgmiste parandustega lahendada, siis lubas õiguskantsler riigikohtusse pöörduda ja nimetas toimuvat "õiguslikuks nihilismiks".

Nädalavahetusel kirjutas riigihalduse minister Jaak Aab selle peale õiguskantslerile ja kinnitas, et otsustas valitsus täiendada seadust viisil, mis tagaks õigusselguse. "Enne seaduse vastuvõtmist riigikogus kirikutele toetusi välja ei maksta," lisas Aab.

ERR kirjutab, et õiguskantsleri büroo kommunikatsioonijuhi Janek Lutsu sõnul ei ole õiguskantsleril sellisel juhul enam põhjust riigikohtu pöörduda poole.

Detsembris otsustas valitsus anda Eesti kirikuorganisatsioonidele omandivaidlustest loobumise eest omandireformi reservfondist okupatsioonikahjude hüvitamise nime all 8,2 miljonit eurot. Eesti evangeelne luterlik kirik (EELK) oli esitanud riigile taotluse 6,7 miljoni euro ning Eesti apostlik õigeusu kirik 1,5 miljoni euro jaoks.

Mõlemal kirikul on olnud pikaajalised vaidlused riigiga varade üle. EELK puhul on see Niguliste kirik ja EAÕK puhul Petseri kloostri varad. Organisatsioonid pidid raha eraldamise lepinguga neist nõuetest loobuma.

Hetkel kuum