Kristjan Pruul • 4. aprill 2018 kell 9:09

Euroala inflatsioon tegi jõnksu ülespoole

Varajased lihavõttepühad aitasid märtsikuus inflatsiooni kiiremale kursile  Foto: PantherMedia/Scanpix

Hinnatõus euroalas kasvas märtsis esialgsetel andmetel 1,4 protsendile.

Veebruaris oli hinnatõus vaid 1,1 protsenti. Eurostati esialgsetel andmetel olid märtsikuise hinnatõusu eestvedajad toidu, alkoholi ja tubaka hinnad, mille tõus nihkus 1 protsendilt 2,2 protsendile. Energiahinnad kasvasid 2 protsenti ning tööstuskaupade hinnad 0,2 protsenti. Teenuste hinnad kasvasid eeldatavasti 1,5 protsenti.

Sellega jõuab hinnatõusu kiirus jälle sügisesele tasemele, vahepeal talvel kahanes niigi väike inflatsioon 1–1,2 protsendi vahele. Hinnatõusu arengut jälgib omakorda tähelepanelikult Euroopa Keskpank, mille rahapoliitiline eesmärk on saada hindade kasv püsivalt 2 protsendi peale.

Viimaste aastate madal hinnakasv on olnud ka üks peamiseid põhjuseid, miks keskpank ei ole saanud oma lõdvast rahapoliitikast loobuda. Alusinflatsioon, mis energia- ja toiduhindu arvesse ei võta, tõusis 0,1 protsendipunkti võrra, 1,3 protsendile.

Reuters märgib, et ühe komponendi – teenuste – hinnakasv tuli tõenäoliselt lihavõttepühade varajasest kuupäevast, tavaliselt jäävad pühad aprilli, kuid tänavu jõudis pakettreiside ja teiste selliste hindade mõju juba märtsi inflatsiooni.

Hetkel kuum