Äripäev • 1. mai 2018 kell 13:45

Ida-Viru jäi tõotatud miljonitest ilma

Foto: Reuters/Scanpix

Kuigi peaminister Jüri Ratas on rääkinud, et riigi eelarvestrateegia arutelu käigus leiti Ida-Viru programmi jaoks lisaraha, tähendab see tegelikult arvestatust üle poole võrra vähem raha, kirjutas Põhjarannik.

Lisaraha leiti küll, ja see 1,1 miljonit eurot tuleb Euroopa Liidust, kuid valitsus ise panustab lubatud 12 miljoni asemel vaid 1,8, selgitas Põhjarannik.

Rahandusministeeriumi kodulehel Ida-Viru programmi rahastamise ja elluviimise tabelis on kirjas, et 2018. aastal on programmi eelarveks kavandatud 3,8 ja 2019. aastal 12 miljonit eurot. Tegelikult tuleb Ida-Viru programmi kogumahuks 2019. aastal 4,95 miljonit eurot. Sama summa on arvestatud ka järgnevaks kolmeks aastaks, lisab väljaanne.

Sotside esimees Jevgeni Ossinovski on Põhjarannikule rääkinud, et varem päevakorral olnud plaani suunata Ida-Viru programmi igal aastal 10-15 miljonit eurot põlevkiviettevõtete saaste- või ressursitasudest isegi ei arutatud, kuna oli teada, et keskkonnaministeerium on sellele vastu.

Ida-Viru programmi eelarve kärpimise tõttu tegi rahandusministeerium ettepaneku jätta aastatel 2018-2019 programmist välja ka mitu varem sinna kavandatud tegevust. Nii jääb ära Ida-Virumaal tööle asuvatele noortele spetsialistidele kavandatud nn sisseelamistoetus, mida riigihalduse minister Jaak Aab oli esitanud kui üht programmi põhilist ideed. 2019. aastal oli planeeritud selleks miljon eurot.

Ära jääb ka kohalike omavalitsuste ettevõtlustoetuste võimendamine riigi poolt.

Loe sellest, kuhu Ida-Virumaal üldse toetust jagub, Põhjarannikust.

Hetkel kuum