Eleringi võlakirjadel kõrge reiting

Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi  Foto: Andras Kralla

Reitinguagentuur Moody's omistas Eleringi uutele võlakirjadele kõrgeima krediidireitingu, mis Baltikumi äriühingute väljaantud väärtpaberitel on - A2.

Eleringi 225 miljoni eurose mahuga viieaastase võlakirjaemissiooni kupongiks kujunes 0,875 protsenti, võlakirjade väärtuspäev on 3. mai 2018, teatas Elering.

 

"Tegemist on viimase 15 aasta madalaima kupongiga ärisektori eurodes ning fikseeritud intressiga võlakirjaga Kesk- ja Ida-Euroopa piirkonnas," kommenteeris Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi. "Edukas võlakirjaemissioon vähendab märgatavalt Eleringi finantskulusid," lisas ta.

"Võlakirjaemissioon annab ühtlasi kindluse, et Eleringil pole vaja järgmise viie aasta jooksul varasemaid võlakohustusi refinantseerida. See võimaldab keskenduda eesseisvatele suurinvesteeringutele, nagu Balticconnector ja Eesti-Läti kolmas elektriühendus," selgitas Veskimägi.

Ostupakkumiste kogumise käigus laekus investoritelt ostusoove enam kui miljardi euro ulatuses, mis võimaldas võlakirjade tootlust algse pakkumisega võrreldes alandada.

Põhjamaade investorid ostsid 50 protsenti võlakirjadest. Balti riikide investorite osakaal oli 19, sealhulgas Eesti investorite osa kuus protsenti,  ning Saksa ja Austria investorite osa 13 protsenti emissioonist.

Elering lunastab äsja emiteeritud võlakirjad 2023. aasta 3. mail. Emissioonist saadud raha kasutab Elering 2011. aastal emiteeritud võlakirjade lunastamiseks, mille tähtaeg saabub selle aasta juulis. Uued võlakirjad noteeritakse sarnaselt varasematega Londoni börsil.

Hetkel kuum