Euroopa soovib Iraani sanktsioonidele erandit

Saksa välisminister Heiko Maas heidab USAle ette rahvusvahelise julgeoleku õõnestamist  Foto: epa

Euroopa Liidu riigijuhid ütlesid kolmapäeval, et soovivad USAlt Iraanile kehtestatavatest sanktsioonidest erandit, kirjutab Financial Times.

Prantsusmaa esindajad ütlesid, et soovivad 3-6 kuu pikkust armuaega, et oleks võimalik Iraanis tegutsevatele Euroopa ettevõtetele leida väljapääs. EL on üldiselt seisukohal, et tuumalepe Iraaniga kehtib ning Teheran peab samuti seda lepet järgima, kuid selleks peavad Euroopa ettevõtted nagu Total, Airbus ja Sanofi jätkama Teheranis lepingute sõlmimist selle asemel, et USA sanktsioonide hirmus sealt lahkuda.

Iraani ajatolla Ali Khamenei ütles, et Iraan hoiab leppe tingimustest kinni ainult juhul, kui Prantsusmaa, Inglismaa ja Suurbritannia pakuvad piisavaid garantiisid. Muidu ei ole tuumalepe Iraani jaoks enam loogiline.

Prantsusmaa rahandusministri Bruno Le Maire’i sõnul otsitakse praegustele investeeringutele ja lepingutele kaitset ning ta kavatseb selle teema tõstada USA rahandusministri Steven Mnuchiniga kohtumisel.

Pärast seda, kui USA president Donald Trump teatas, et USA loobub Iraaniga 2015. aastal sõlmitud tuumaleppest, teatas USA rahandusministeerium, et kolme kuni kuue kuu jooksul taastatakse kõik kunagi kehtinud Iraani sanktsioonid. Nende hulka kuulus Iraani naftaga kauplemise keeld. Lisaks tühistas USA ekspordilitsentsid Boeingule ja Airbusile, mis olid Iraaniga sõlminud lepingud reisilennukite müügiks.

Le Maire ütles, et USA üritab mängida ülemaailmset majanduspolitseinikku ning see ei ole aktsepteeritav. Saksa välisminister Heiko Maas avaldas kahetsust, et USA käitumine vähendab rahvusvahelist kindlust lepingute kehtivuse üle. „Tuumaleppe eesmärk oli suurem rahvusvaheline julgeolek, USA üritab nüüd seda julgeolekut vähendada. Samuti vähendab see usaldust rahvusvaheliste lepingute vastu,“ ütles Maas.

Hetkel kuum