Äripäev • 31. mai 2018
Jaga lugu:

Uuring tõi ilmsiks Eesti ettevõtjate haavatuse kriisis

Tõenäoliselt jäävad intressimäärad veel praegu ülimadalale tasemele, kuid mõne aja pärast on oodata tõusu.  Foto: Erik Prozes

Praegust majanduse head aega ei tohiks kasutamata jätta, sest kehvem aeg võib tulla varem, kui tahaksime, ütles Grant Thornton Balticu juhtiv partner Mati Nõmmiste. Uuringu tulemused aga näitavad, et Eesti ettevõtjad ei kasuta praegusi võimalusi ära.

Praegu on ettevõtjatel Nõmmiste sõnul viimane aeg investeeringuid teha, et majanduskasvu võimalusi maksimaalselt ära kasutada ja end kehvemateks aegadeks ette valmistada. "Kehvemad ajad tulevad kindlasti ning võib-olla juba varem, kui tahaksime," ütles ta.

Ta ütles, et tõenäoliselt jäävad intressimäärad veel praegu ülimadalale tasemele, kuid mõne aja pärast on oodata tõusu. "See tähendab, et just 2018. aasta võib olla maailma majanduses tippaeg. Sellest aga omakorda järeldub, et nii tänavu kui ka tuleval aastal on õige aeg investeeringuid teha," selgitas ta. Nõmmiste hinnangul on vajadusel on mõistlik selleks ka laenu võtta, sest nii soodsatel tingimustel rahapakkumine enam väga kaua ei kesta.

Eesti ettevõtjad investeerivad vähe

Grant Thorntoni hiljutise uuringu tulemused 35 riigi ettevõtjate seas näitavad, et ainult Lõuna-Euroopa riikide ettevõtjad plaanivad investeeringuid tootmisvahenditesse ning teadus- ja arendustegevusse suurendada. Ülejäänud küsitletud riikides on investeerimisvalmidus hoopis veidi vähenenud.

Kui Eestis plaanib investeeringuid masinatesse ja seadmetesse tänavu suurendada 24% ettevõtjaist, siis mujal Euroopas on vastav protsent enamjaolt üle 40%. Veel kehvem on olukord Eesti ettevõtete teadus- ja arendustegevusega – vaid 4% ettevõtteist kavatseb sellesse valdkonda tänavu rohkem panustada, üle 80% aga ei osanud isegi vastavasisulisele küsimusele vastata, ütles Nõmmiste.

Tema sõnul ei tohiks praegust majanduse head aega kasutamata jätta, sest ettevõtted, kes suudavad heal ajal investeerida nii tootmisvahenditesse, teadus- ja arendustegevusse kui ka töötajate arendamisse, saavad konkurentide ees eelise.

Palgatõusuga arvestab enamik

Grant Thorntoni uuringus vastas küsitletud 2500 ettevõtte juhist kolmveerand, et järgmise 12 kuu jooksul nende töötajate palgad tõusevad. See on viimase kümne aasta rekordnäitaja. Eestis plaanib palgatõusu suisa 70% ettevõtteist, neist 18% kavatseb palka tõsta inflatsioonist rohkem. Soomes ja Rootsis on palgatõus veelgi valdavam – Soomes kavatseb palka tõsta 90% ja Rootsis koguni 96% erasektori tööandjatest.

Grant Thornton International Business Report (IBR) annab kord kvartalis ülevaate 35 riigi ettevõtjate ootustest riigi majanduse ja oma ettevõtte käekäigu suhtes. Artiklis viidatud uuringu andmed koguti rohkem kui 2500 ettevõtte juhilt 2018. aasta veebruaris ja märtsis.

Jaga lugu:
Hetkel kuum