Äripäev • 4. juuli 2018 kell 7:36

Eesti Vikipeedia sulges protesti märgiks oma veebilehe

Internet  Foto: PantherMedia/Scanpix

Eesti Vikipeedia sulges enda veebilehekülje, et protestida Euroopas plaanitava autoriõiguse direktiivi kavandi vastu - määruse vastuvõtmine oleks veebiteatmiku koostajate hinnangul tõsine oht vabale ja avatud internetile.

Vikipeedia lehel seisab, et selle asemel, et nüüdisajastada autoriõigust ja tagada kõigile netikasutajatele infoühiskonnas osalemise võimalus, ähvardab kavandatav direktiiv piirata olemasolevaid vabadusi ja ligipääsu Internetile. "Uute barjääride, lisapiirangute ja filtreerimisnõuete sisseseadmine paneb ohtu ka Vikipeedia toimimise. Kui direktiiv kavandatud kujul vastu võetakse, võib muutuda võimatuks uudisteportaalide artiklitele viitamine ning ka nende jagamine sotsiaalmeedias, samuti võivad otsingumootorid kaotada õiguse neid tulemuste hulgas näidata," kirjutatakse Vikipeedias.

"Soovime, et saaksime ka edaspidi pakkuda vaba, avatud ja koostööl põhinevat ning ühemõtteliselt tõendatavat entsüklopeedilist sisu. Seepärast kutsume kõiki Euroopa Parlamendi liikmeid hääletama praeguse direktiivikavandi vastu ning uuesti kaaluma Wikimedia ettepanekuid, alates kavandi artiklite 11 ja 13 kustutamisest kuni panoraamivabaduse üldise kehtestamise ning avaliku omandi seadusliku kaitseni," vahendab pöördumine.

Direktiivi kavandi on Eesti vikipedistide sõnul hukka mõistnud 70 arvutiteadlast, sh Interneti HTTP-protokolli looja Tim Berners-Lee, 169 teadlast ja akadeemikut, 145 inimõiguste, pressivabaduse, teadusuuringute ja tehnoloogiaettevõtete organisatsiooni ning ka Wikimedia Foundation, vaba entsüklopeediat edendav mittetulundusühing.

Euroopa Parlamendi täiskogu hääletus kavandi üle peetakse 5. juulil.

Hetkel kuum