16. juuli 2018 kell 11:59

Trump ja Putin otsivad vastuseid

Ameerika Ühendriikide presidendi Donald Trumpi sõnul tuleb tal Venemaa presidendi Vladimir Putiniga juttu kõigest, kaubandusest sõjaväeni. Trumpi sõnul tahab maailm, et nad omavahel läbi saaksid.

Kahe suurriigi presidendid kohtuvad täna Soome pealinnas Helsingis.  Foto: SCANPIX / REUTERS

Enne presidentide omavahelist kohtumist soovis USA president Trump Putinile ja Venemaale õnne ühe parima jalgpalli MM-võistluste korraldamise ning Venemaa meeskonna hea tulemuse eest. Trump lisas, et vaatas ise ka mitut mängu.

Trump ütles, et kuigi Ameerika Ühendriigid ja Venemaa pole pea kaks aastat hästi läbi saanud, siis nüüd on aeg seda muuta. Nagu oli ka tema kampaania üks loosung – "Venemaaga läbi saamine on hea asi, mitte halb".

Putini sõnul on nad Trumpiga kontakti hoidnud nii telefoni teel kui ka erinevatel rahvusvahelistel üritustel. Siiski tõdeb Venemaa president, et on aeg rääkida detailselt kahe suurriigi vahelistest suhetest ning maailma probleemidest, mida Putini sõnul on palju.

Veel märgiti kohtumise teemadeks Hiina, raketid ja tuumaküsimused.

Trump ütles pressiavalduse lõpus, et kõigil on palju küsimusi ja nüüd on loodetavasti aeg vastuseid saada, mis on kõige tähtsam.

CNN uuris Valgest Majast, miks tahtis Trump eraviisiliselt Putiniga kohtuda. Selleks oli kolm põhjust: ta sai nii Putinit paremini hinnata, ta ei tahtnud, et nende vestlusest mingeid detaile lekitatakse ning ei tahtnud, et Venemaaga karmi poliitika ajamist pooldavad nõunikud teda õõnestaks.

Hetkel kuum