investor Toomas • 11 oktoober 2018
Investor
Ainult tellijale

Kasv tuli reegleid rikkudes

Ma olen püüdnud portfelli juhtida nii, nagu targad raamatud õpetavad: positsioone tuleb hajutada, ülemäära suuri positsioone võtta ei tasu. Täna võin öelda, et suur osa portfelli kasvust selle reegli vastu eksides tuligi.

Investor Toomas on Microsoftiga korduvalt teelahkmel olnud: kas edasi hoida? Või ikka ära müüa? Hoidmine on tunduvalt tulusamaks osutunud.  Foto: AFP/Scanpix

Ega ma kohe eksima asunud: ühtegi aktsiat ei ostnud ma kokku rohkem kui korraga 10 000-15 000 euro eest, aga paar positsiooni on märkamatult nii suureks paisunud, et kipuvad ülejäänud portfelli varjutama. Mul on portfell jagatud mõttes nelja ossa: raha, võlakirjad, aktsiad ja ühisrahastus. Nii nagu suured maailma indeksid peavad jälgima, et üks positsioon liiga suureks ei paisuks ja tootlusnäitu kunstlikult varjutama ei hakkaks, on sama ka minu portfelliga. Minu portfell on minu jaoks investor Toomase indeks, mille eesmärk on jõuda 12protsendise aastatootluseni. Ja nii nagu suured fondijuhid, mõtlen minagi aeg-ajalt peenhäälestamisele.

Hetkel kuum