• Jaga lugu:

  Nädala lood: lahtise suuga rõivakaupmees ja magusa kasumi kogujad

  Selle nädala tuliseima intervjuu andis Äripäevale enesekindel Leedu rõivakaupleja Apranga juht Rimantas Perveneckas.

  Perveneckas ütles, et ei usu mitmesse Eesti kaubanduskeskusesse ning küsimusele „Miks?“ vastas: „Lihtsalt ei usu.“. Lisaks laitis Perveneckas maha terve Valgevene ning konkurentidest rõivakauplejad Marks & Spenceri ja Nexti. „Meie kauplused on nende omadest paremad. Me pidasime Nextiga läbirääkimisi, kuid oleksime nad ostnud vaid juhul, kui nad oleksid pakkunud head hinda.“ Loe pikka intervjuud artiklist „Apranga juht ei usu Kristiine, Rocca al Mare ja T1 edusse“.
  Leedu rõivakaupleja Apranga juht Rimantas Perveneckas.Foto: Judita Grigelytė
  Õnneks leidub siiski ettevõtjaid ja investoreid, kel jätkub rohkem usku. Näiteks eestlaste loodud tarkvarafirma ZeroTurnaround ostnud USA ettevõtte Rogue Wave juht Brian Pierce ei väsinud sel nädalal toimunud erakapitalifoorumil Eesti töötajate tublidust kiitmast. "Siin on tehniliselt andekad ja hea keeleoskusega inimesed. Ja nad rügavad tööd teha. Teate, on riike, kus üle 4-5 tunni päevas töötamine on ületamatu takistus," märkis Pierce. Pierce oli Tallinnas koos mitmesaja investoriga Baltimaadest ja mujalt, et arutada, kas Eestisse ikka tasub investeerida ja mis riske tuleb julgetel silmas pidada. Loe pikemalt artiklist „Investeerige julgelt, sõda ei tule!“
  USA ettevõtte Rogue Wave juht Brian Pierce sel nädalal erakapitalifoorumil publikule esinemas.Foto: Andres Haabu

  "On ka neid, kes ei jaga elukorraldusest midagi"

  Äripäev kirjutas sel nädalal, et kuna inimesed pöörduvad julgemalt kohtusse ja regulatsioonid muutuvad järjest keerulisemaks, on advokaadibüroodel praegu magus aeg ja kasumid paisuvad kui pärmi peal. Samas tõdetakse, et turg koondub kolme suure tegija selja taha ja mitte kõigi büroode käekäik pole ühtemoodi hea. Loe pikemalt artiklist „Advokaadibüroode hiilgeaeg: kasum paisub kui imeväel“.
  Pisut halvemas seisas on end leinud turvaettevõtjad, kes rääkisid sel nädalal, et muud üle ei jää kui ainult hinda tõsta. Mis kliendid selle peale kostavad? "Osa saab aru, mis Eesti majanduses toimub. Nemad mõistavad. Viisakas kauplemine ja arutelu ja optimaalsus kuuluvad asja juurde. On ka neid, kes ei jaga elukorraldusest midagi," ütles Meeskond Security OÜ juhatuse liige Eigo Sõster. Loe pikemalt artiklist „Turvafirmad lubavad jätkuvat hinnatõusu".
  Securitas Eesti ASi juhatuse liige Raimo Heinam ütles, et turvateenus muutub aasta-aastalt aina kallimaks. Foto: Andras Kralla
  Üks põhjus turvafirmade hinnatõusuks on see, et tööjõuturul on kitsas käes ja olemasolevatele töötajatele tuleb nende hoidmisesks järjest priskemat palka maksta. Sama mure on merenduses, ainult et olukord on juba kontrolli alt väljas: puhkes palgasõda saartevahelist laevaliiklust korraldava TS Laevade ja töötajate vahel.
  Suur osa palgavaidluse õigustustest põhineb sellel, et üks osapool soovib võrrelda praamidel töötavate inimeste palku lähipiirkonna palkadega, teine aga sektoriga üldiselt. Kui avalikkusele teatas TS Laevad, et meremeeste ametiühinguga (EMSA) lõpetati läbirääkimised "üha uute ja uute nõudmiste kerkimise tõttu", siis laevaperele toodi Äripäevale teadaolevalt selgituseks, et kahtlustatakse streigiks ettevalmistumist. Loe pikemalt artiklist „Börsifirma tütarettevõttes koguvad jõudu streigituuled“.

  Põllumees põline finantskirjaoskamatu

  Sel nädalal tunnistas aastaid börsikauplejana tegutsenud põllumees Kalle Kits, et finantskirjaoskus on põllumeeste seas olematu. „Börs on suur katel, kus peaks osalema turu või keti iga osaline. Kahjuks aga jääb Eesti põllumehele otse börsil kauplemine veel kaugeks maailmaks. Põhjus võibki olla see, et me tuleme plaanimajandusest või teisest süsteemist. Ja eks põllumajandust ole juhtinud ka sellised teise vaatega inimesed. See aasta on väga ilmekas näide, et põllumees, kellel oli plaan, kes lukustas hindu, jäigi valusalt hammasrataste vahele,“ rääkis ta intervjuus. Loe pikemalt artiklist „Mängurist põllumehe võib päästa börs“.
  Mudasillla talu peremees Kalle Kits.Foto: Arvo Meeks
  Samuti rääkis rikkaks saamisest õppejõud ja investor Kristjan Liivamägi. Kuidas Mustamäe korteris üles kasvanud noormehees saavutas viie aastaga finantsvabaduse ja kuidas temast sai investor, saad kuulata raadiosaatest siit: "Viie aastaga finantsvabaduseni".

  Populism, see on poliitiku leib

  Sel nädalal kirjutas Äripäev, kuidas ettevõtjaid Tullio Liblikut ja Raivo Randa paneb Eesti poliitiline olukord muretsema. Teisalt püüab Liblik mõistev olla. „Me peame arvestama – populism on moodus, kuidas poliitikud oma peresid toidavad. See on nende elukutse, saame neist aru." Loe pikemalt artiklist „Tippettevõtjatel hirm nahas".
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Raivo Kokser: ettevõtlust hävitavatest vaktsiinipassidest tuleb loobuda
Valitsus hoiab ettevõtlust ahistavast vaktsiinipassi poliitikast kinni raskesti mõistetava järjekindlusega, kirjutab väikeettevõtja Raivo Kokser (EKRE).
Valitsus hoiab ettevõtlust ahistavast vaktsiinipassi poliitikast kinni raskesti mõistetava järjekindlusega, kirjutab väikeettevõtja Raivo Kokser (EKRE).
USA tarbijakulutused detsembris langesid
Täna avaldatud Tööministeeriumi majandusandmetest selgub, et USA tarbijakulutused langesid detsembris 0,6%, viidates majandus taastumise aeglustumisele, vahendab Reuters.
Täna avaldatud Tööministeeriumi majandusandmetest selgub, et USA tarbijakulutused langesid detsembris 0,6%, viidates majandus taastumise aeglustumisele, vahendab Reuters.
Odavnev Vene rubla võib mitut Soome börsifirmat kahjustada
Venemaa rubla on eelmise aasta oktoobri lõpust 8 protsenti odavam ja see koos ähvardavate lisasanktsioonidega võib ka mitme Soome börsifirma käekäiku mõjutada, kirjutab Kauppalehti.
Venemaa rubla on eelmise aasta oktoobri lõpust 8 protsenti odavam ja see koos ähvardavate lisasanktsioonidega võib ka mitme Soome börsifirma käekäiku mõjutada, kirjutab Kauppalehti.
Riigi uus radarisüsteem avab tuuleenergiale suure osa Mandri-Eestist
Kaitseministeeriumi uued radarid valmivad eelduslikult aastatel 2024 ja 2025. Kokku lähevad need maksma üle 70 miljoni euro, mille jaoks raha tuleb kaitseväe eelarve väliselt.
Kaitseministeeriumi uued radarid valmivad eelduslikult aastatel 2024 ja 2025. Kokku lähevad need maksma üle 70 miljoni euro, mille jaoks raha tuleb kaitseväe eelarve väliselt.