• Jaga lugu:

  Rändeleppe arutelul on üks põhiteema vahele jäänud

  Inimõiguste Keskuse esindaja Kari Käsper leiab, et rändeleppe teemal on pooltõdesid püsti aetud hulgim.Foto: Scanpix

  ÜRO rändeleppe sattumine poliitilisse vägikaika vedamisse on ülimalt kahetsusväärne ning paljude pooltõdede väitmise keskel on täiesti vahele jäetud oluline asjaolu, leiab Inimõiguste Keskuse juht Kari Käsper.

  Käsperi sõnul on avalikus arutelus jäetud leppest vahele see hea osa, mis kõneleb hoopis, kuidas lähte- ja transiitriikides rännet kontrolli alla saada.
  Loomulikult tegeleb rändelepe suures ulatuses ka lähte- ja transiidiriikide temaatikaga, märkis Käsper. "Eks kogu lepe ole ju lõpuks kompromiss. Lääneriigid muidu ei oleks toetanud seda rändelepet, kui sinna seda ei oleks sisse läinud, et ka lähteriikides tuleb teemaga tugevalt tegeleda," ütleb ta.
  Teise olulise punktina tõi Käsper leppest välja kõik, mis puudutab võitlemist kliimamuutuste vastu, mis praegu rännet kasvatab. "Faktoreid, mis sunnivad inimesi rändama, tekib järjest juurde ja rahvusvaheline ühtsus peaks nendega üheskoos tegelema. Need on omavahel seotud. Ränne ei tohi olla sund, vaid valikuvõimalus," ütles Käsper.
  Rändetemaatika asjad tuleks Käsperi sõnul kindlasti ka ühiskonnas läbi rääkida, aga mitte langeda väljamõeldiste ohvriks. "Mis on välja toodud ja täielik vale, on see, nagu mõjutaks lepe ajakirjanduse sõltumatust ja käsiks rääkida migratsioonist positiivselt. Sellist asja seal ei ole, seal on kirjas, et ajakirjandus võiks teemat kajastada tõenduspõhiselt ja ausalt. See on ju midagi, mida kõik tahavad, et ajakirjandus oleks tõenduspõhine ja aus – see on ajakirjanduse põhiomadus," lisas ta.
  Käsperi juhitud Inimõiguste Keskust rändelepe otseselt ei puuduta, märkis ta, sest nemad tegelevad ainult pagulastega ja pagulaste teemat reguleerivad palju siduvamad seadusaktid, alates 1951. aasta konventsioonist, Euroopa Liidu õigusest ja lõpetades Eesti välismaalasele rahvusvahelise kaitse andmise seadusega. Rändelepe pagulaste teemat ei puuduta.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Peep Siitam: palvetamine ja filosofeerimine talutavat elektri hinda ei too
Tänasest soodsamat elektrienergiat võimaldavate justnimelt Eestis asuvate tootmisseadmete rajamist on takistanud eelkõige pime usk elektrituru viljastavasse mõjusse, kirjutab osaühingu Energiasalv Pakri juht Peep Siitam oma LinkedIni lehel.
Tänasest soodsamat elektrienergiat võimaldavate justnimelt Eestis asuvate tootmisseadmete rajamist on takistanud eelkõige pime usk elektrituru viljastavasse mõjusse, kirjutab osaühingu Energiasalv Pakri juht Peep Siitam oma LinkedIni lehel.
USA ametivõimud hakkasid uurima Alibaba pilveäri
USA presidendi Joe Bideni administratsioon on otsustanud uurida e-kaubandusgigandi Alibaba pilveteenuseid, et saada aru, kas need ohustavad Ühendriikide julgeolekut, ütlesid asjaga kursis olevad inimesed.
USA presidendi Joe Bideni administratsioon on otsustanud uurida e-kaubandusgigandi Alibaba pilveteenuseid, et saada aru, kas need ohustavad Ühendriikide julgeolekut, ütlesid asjaga kursis olevad inimesed.
Raadiohommikus: Eesti IT-ettevõtete edulood Lähis-Idas ja spaaäri tulevikust kõrgete energiahindade juures
Dubai Expol käib Eesti IKT-sektori ettevõtete jaoks aktiivne töö ja ärisidemete sõlmimine. Cybernetica äriarenduse konsultant Kevin Tammearu räägib raadiohommikus sellest, kuidas õnnestus tal allkirjastada koostööleping Paapua Uus-Guinea valitsusega. Nortali Lähis-Ida ja Aafrika regiooni juht Marek Helm jagab kogemusi piirkonnas äri ajamisest ja ITLi juht Doris Põld selgitab, milliseid ärivõimalusi näevad Eesti IKT-ettevõtted Pärsia lahe regioonis.
Dubai Expol käib Eesti IKT-sektori ettevõtete jaoks aktiivne töö ja ärisidemete sõlmimine. Cybernetica äriarenduse konsultant Kevin Tammearu räägib raadiohommikus sellest, kuidas õnnestus tal allkirjastada koostööleping Paapua Uus-Guinea valitsusega. Nortali Lähis-Ida ja Aafrika regiooni juht Marek Helm jagab kogemusi piirkonnas äri ajamisest ja ITLi juht Doris Põld selgitab, milliseid ärivõimalusi näevad Eesti IKT-ettevõtted Pärsia lahe regioonis.
Valitsuses köeb kriis elektritoetuste pärast Keskerakond: vaja on lisaeelarvet
Kaks päeva kestnud läbirääkimised koalitsiooninõukogus ei ole Reformierakonda ja Keskerakonda suutnud kokkuleppeni viia, peaminister lubas esineda poliitilise avaldusega ning Keskerakonna juht Jüri Ratas ähvardas, et ajaaken hakkab vaikselt sulguma.
Kaks päeva kestnud läbirääkimised koalitsiooninõukogus ei ole Reformierakonda ja Keskerakonda suutnud kokkuleppeni viia, peaminister lubas esineda poliitilise avaldusega ning Keskerakonna juht Jüri Ratas ähvardas, et ajaaken hakkab vaikselt sulguma.