Allan Rajavee • 14. märts 2019 kell 7:15

Keskerakond ennetas välispoliitilist tulekahju

Enn Eesmaa sõnul pidi ta koos Mailis Repsiga ka paari aasta eest diplomaatilist korpust rahustama ja kinnitama, et Eesti ei muuda välispoliitilist kurssi.  Foto: Liis Treimann, Postimees/Scanpix

Eile pärastlõunal parlamendi puhvetis Eestis resideeruvate suursaadikutega kohtunud Keskerakonna, Isamaa ja EKRE poliitikud kinnitasid Keskerakonna juhatuse liikme Enn Eesmaa sõnul, et kuuldustel radikaalsest suunamuutusest Eesti välispoliitikas pole alust.

Eile kohtusid Keskerakonna, EKRE ja Isamaa esindajad riigikogu puhvetis Eestis resideeruvate suursaadikutega. Pressiteate järgi soovisid erakonnad suursaadikutele rääkida, milline oleks nende loodava koalitsiooni välispoliitiline suund.

Eesmaa tõdes, et taolistes diplomaatilistes briifides pole midagi uut ja neid on varemgi toimunud erinevates valimisjärgsetes etappides. „Samasuguse briifingu tegime koos Mailis Repsiga ka siis, kui me erakond kaks ja pool aastat tagasi koalitsiooni läks. Siis ennustati ja hirmutati, et Eesti välispoliitika muutub tundmatuseni. Kinnitasime, et seda ei juhtu, ning tuleb tunnistada, et ei juhtunudki,“ ütles Eesmaa.

Asespiiker kinnitas, et Keskerakond on ka tulevikus valmis diplomaatilisele korpusele selgitama välispoliitilisi põhimõtteid. „Praegune kohtumine oli eesmärgiga ennetada võimalikke tekkinud küsimusi ning kinnitada Eesti järjepidevust välis- ja julgeolekupoliitikas,“ avas Eesmaa eilse riigikogu puhveti kogunemise motiive.

Põhimõtted jätkuvad

Küsisime, milliseid välispoliitilisi põhimõtteid peale jätkuva pühendumise ELi, ÜRO ja NATO liikmelisusele veel diplomaatilidele tutvustati. „Kinnitasime, et võimalik koalitsioon jätkab samade välispoliitiliste põhimõtetega kui varasemadki valitsused – tugev ja ühtne Euroopa Liit, NATO ja ÜRO, avatud majandussuhted ja väliskaubandus, strateegiliste suhete jätkuv arendamine Ameerika Ühendriikide, Põhjamaade ja Balti riikidega, tihe koostöö idapartnerlusriikidega,“ vastas Eesmaa.

„Ühtlasi lubasime, et edendame sidusat, hoolivat ja sallivat ühiskonda ning lähtume välis- ja julgeolekupoliitikas Eesti rahvuslikest huvidest. Eestile on oluline Euroopa Liidu ja NATO ühtsus ja koostöö. Peame tähtsaks avatud majandussuhete arendamist, vaba ja õiglase väliskaubanduse jätkumist ja soodustamist maailmas,“ lisas asespiiker.

Palusime Eesmaal selgitada täpsemalt arutatud koostöösuundi ja murekohti, mida diplomaatiline korpus avaldas. „Kõik kolm erakonda kui ka kohale tulnud suursaadikud kinnitasid samu väärtusi: tugevat ja ühtset Euroopa Liitu, NATOt ja ÜROd, häid majandus- ja kaubandussuhteid ning tihedat koostööd erinevatel tasanditel,“ kirjutas Eesmaa.

Härra Verhofstadtiga suhtleb peaminister

Teisalt on Keskerakonna otsuste pärast Euroopa Parlamendi liberaalne ALDE fraktsioon, mille juht Guy Verhofstadt saatis Jüri Ratasele e-kirja, milles palub Ratasel loobuda paremkoalitsioonist. Verhofstadti palvele vastas Ratas lakooniliselt: “Eesti poliitikat ei juhita Brüsselist“.

Enn Eesmaa sõnul pole Keskerakonna esindajatel lähiajal plaanis ALDE fraktsiooniga kohtuda. „Kaks korda päevas toimuvad konsultatsioonid võtavad suurema osa ajast,“ viitas Eesmaa käivatele koalitsioonikõnelustele. „Eeldatavasti on Keskerakonna esimees härra Verhofstadtiga kontaktis elektroonsel teel,“ lisas ta.

Hetkel kuum