Kristi Djomin • 10 november 2018

Kuidas arendada kalleid kortereid?

Murepilvis kinnisvaraturul on arendajal vaja juba täna võtta vastu otsuseid, mis ei tundu kohe kõige meeldivamad, kuid on pikemas perspektiivis jätkusuutlikud, kirjutab Uus Maa Kinnisvarabüroo elamispindade tegevjuht Kristi Djomin.

Kristi Djomin  Foto: Erakogu

Kinnisvaraturul on tunda kerget ebakindlust. Seda, kas tulemas on kriis, korrektsioon, aeglustumine või midagi muud, päris täpselt veel ei teata. Küll aga on turuosaliste ja ekspertide seas levinud arvamus, et nii, nagu praegu, jätkata pikalt ei saa ning midagi muutub kindlasti. Just muutuvas situatsioonis pinnalejäämine ongi arendajaile ja teistele kinnisvaraturu tegijatele suurim mõttekoht.

Paindlikum hinnapoliitika

Kõige olulisem tegur arenduste müümisel on ühikute lõpphind. Soovitan kallima hinnaklassi kortereid pakkuval arendajal, kelle projekti müük on toppama jäänud, mõelda sellele, kas poleks mõttekam juba praegu teha hindades korrektuuri ja mitte oodata aega, mil see võib-olla on sundkäik.

Kallis kinnisvara, mis on lihtsalt seisnud näiteks kaks aastat, on turul moraalselt vana kaup. Potentsiaalsete ostjate hulk on niigi piiratud, mistõttu erinevad kampaaniad või meediaturundus ei pruugi pakutavale enam uut värskust lisada.

Niiöelda seisva kauba probleem kipub väga teravalt kimbutama neid arendusi, mille taga on välisinvestorid ning kelle arusaam Tallinnas toimuvast ei pruugi kattuda miljonilinnaga, kust nad pärinevad. Soovitan konsulteerida enam Eesti spetsialistidega, sest muidu võib liigne optimism arendusprojekti kõrvetada.

Üheksa korda mõõda ja siis lõika

Arendaja jaoks, kes otsustab homme uue projekti käima tõmmata, on kohti, kus kompromisse teha ei tohi – näiteks ehitustehnilistes ja ohutust tagavates lahendustes. Samas on hulk väiksemaid asju, millega oskuslik mängimine ei halvenda kvaliteeti, kuid annab säästu.

On vannitoaplaate, mis on kallid, aga inetu välimusega. Samas kõrval võivad olla plaadid, mille ruutmeetrihind on oluliselt odavam, samas on need kvaliteetsed ja, mis peamine, näevad stiilsed välja. Raha saab säästa mõnede kallite ja edevate, kuid siinses kultuuriruumis ebavajalike materjalide, valguslahenduste või siseviimistlusdetailide ärajätmisega.

Samuti ei tohi ära unustada funktsionaalsust ja kasutusmugavust. Selle saavutamine ei kasvata kulutusi, aga suurendab likviidsust. Abiks on professionaalse sisearhitekti ja samuti kinnisvarabüroo kaasamine, sest maakler teab täpselt, mida hinnatakse.

Kindlasti pöörake tähelepanu näidiskorterile. Ja mitte ühele, vaid mitmele. Kui üks on müüdud, tehke kohe uus ja teistsugune.

Tänapäeva edukas arendaja on sammu võrra turutrendidest ees. Ta kuulab teiste arvamusi ja vaatab maailma avatud silmadega. Nii toob ta siia uusi põnevaid lahendusi ja lihtsalt väikeseid vahvaid uuendusi.

Hetkel kuum