Andres Haabu • 19 oktoober 2017

Tuttuus 97. aasta McLaren F1

Foto: Tom Hartley Jnr.

Briti autovahendaja Tom Hartley Jr. pakub müügiks uskumatut sõidukit. Omaaegse maailma kõige kiirema sõiduki McLaren F1 odomeetril ilutseb vaid 239 kilomeetrit.

Paarkümmend aastat tagasi toodetud auto, kerenumbriga 060, on teadaolevalt maailma kõige väiksema läbisõiduga McLaren F1. Selle 239 kilomeetrit tekkis odomeetrile vabriku proovisõitude käigus.

Lisaks on sõiduk üleni vabriku kaitsepakendis. Ostja saab kaasa nahksete kaantega omaniku käsiraamatu, tööriistakasti ühes kullatud titaanist tööriistadega, autole mõeldud reisikohvrid ja TAG Heueri käekella, millel ilutseb auto seerianumber. Autoga koos telliti lisaks ka LM stiilis väljalase, GTR rooliratas ja nii mõndagi muud. Kõik eelpoolnimetatu on kasutamata ja pakendites. Lisaks on sõidukile oma autogrammi visandanud ka auto disainer Gordon Murray ise. Briti väljaande Autocar sõnul pole auto jaapanlasest omanik selles kunagi istunudki.

USA autosait The Drive kirjutab auto kohta, et üheksakümnendate vahest kõige kiiremal ja ikoonilisemal sõidukil on 6,1-liitrine vabalt hingav BMW V12 mootor ja 627 hobujõudu. Juht istub keskel ja tema selja taga külgedel on ruumi kahele kaasreisijale.

Autosid valmistati vaid 106 tükki ja nii mõnedki neist on aja jooksul hävinenud või erakollektsioonides peidus. Hiljuti müüdi 9600 miili läbinud F1 Bonhamsi oksjonimajas 15,62 miljoni dollari eest. Kõik annab lootust, et auto nr 060 võib osutuda isegi kallimaks kui kuulus maailma kalleim sõiduk Ferrari 250 GTO, mille hinnasildil ilutseb 56 miljonit dollarit.

McLaren F1  Foto: Tom Hartley Jnr.
Hetkel kuum