Kuld särab, küll aga mitte kaevandajate aktsiad

02. mai 2011, 11:44

Vaatamata sellele, et kulla hind on sel aastal tõusnud uute rekorditeni, on paljude kullaga seotud kaevandusettevõtete aktsiad hoopis languses.

Maailma suurim kullakaevanadaja Barrick Gold on sel aastal näinud kõike muud kui stabiilset kasvu enda aktsiahinnas. Barrick Gold aktsia on aasta algusega kahanenud 4%.
Investorid soosivad kulda, et kuna see pakub kaitset kõikvõimalike geopoliitiliste ebakindluste ja inflatsiooni vastu.

Newmont Mining, maailma üks juhtivamaid kullakaevandajaid, on poole aastaga kaotanud üle 7% oma aktsiahinnast. Kinross Gold, suuruselt seitsmes tootja on kaotanud üle 14% oma aktsiahinnast see aasta. Randgold Resources, mis kaevandab Lääne- ja Kesk-Aafrikas, on aastases lõikes kaotanud 4,6%.

FTSE Gold Mines Index, mis jälgib kullakaevandusettevõtteid, millede aastane toodang ületab 300 000 untsi ning üle 51% kasum tuleb kaevandatud kullast on see aasta näidanud ainult 0,7% tõusu. Suurem osa on tingitud viimaste nädalate rallist kulla hinnas. Aprilli alguses oli indeks 4% all.

Kullakaevandajate väärtpaberite tootlus jääb selgelt alla kulla hinna tootlusele, mis on sel aastal tõusnud 10%. Maavarad ja ettevõtete tulemused on tihedalt seotud, kuna kõrgemad maavarade hinnad tähendavad ka lisakasumit ettevõtetele.
Hõbeda tootjate aktsiad pole kullatootjatega sama meelt. Ameerika suurim hõbedatootja Coeur d`Alene Mines Corporation aktsia on see aasta 13% tootlust näidanud. Silver Wheaton Corporationi aktsia on näidanud 5% tootlust. First Majestic Silver 25% tootlus.

Kulla hinnal ja Ameerika dollaril on seos olemas. Nõrgem dollar mõjub kulla hinnale positiivselt, kuna see muudab väärismetalli odavamaks teiste valuutade vastu. Kaevandajad, kes aga tegutsevad väljaspool Ameerika Ühendriike, võib kohaliku valuuta väärtuse tõus viia kulude suurenemiseni. See võib olla üks põhjuseid, miks on ka nende ettevõtete aktsiad näinud kehvasid tootlusi.

Teise põhjusena võib peituda investorite usalduses. Jaanuaris kukkus kulla hind nelja kuu madalaimale tasemele ning võib võtta aega enne kui investorid jälle kullakaevandajate aktsiaid ostma hakkavad. Mured kallineva nafta ja Ameerika Ühendriikide majanduse taastumise pärast, rahutused Lähis-Idas ja Põhja-Aafrikas ja Hiina edasine monetaarpoliitika on ka see aasta  investoreid pannud kulda üha aktiivsemalt ostma.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. May 2011, 11:44
Otsi:

Ava täpsem otsing