Mait Kraun • 14 jaanuar 2016

Odav nafta ei suuda taastuvenergia võidukäiku peatada

Tuulikud  Foto: EPA

Taastuvenergiale oli järjekordne rekordaasta, vaatamata sellele, et nafta ja teiste fossiilsete kütuste hinnad on kõvasti langenud, vahendab Bloomberg.

Taastuvenergiasse investeeriti eelmisel aastal 329 miljardit dollarit. Tootmisvõimsust tuli juurde aga 121 gigavatti. Need numbrid pole mitte kunagi nii suured olnud, selgub Bloomberg New Energy Finance’i avaldatud andmetest.

See ei oleks pidanud juhtuma. Põhjus on lihtne – nafta, kivisüsi ja maagaasi hinnad on viimase 18 kuu jooksul langenud 10 aasta madalaimate tasemeteni. Ja see on ainult üks põhjus, miks 2015. aasta oleks pidanud puhtama energia jaoks olema raske. Kõik läks aga vastupidi.

Veel üks põhjus, miks taastuvenergia poleks pidanud nii kiiresti arenema, peitub Euroopas. Euroopa taastuvenergia infrastruktuuri investeeringud on järsult majanduse stagnatsiooni tõttu langenud. Eelmisel aastal investeeris Euroopa taastuvenergiasse 9 aasta väikseima summa.

Euroopa rolli on üle võtnud Hiina

Euroopa rolli on üle võtnud Hiina, kes investeeris taasvuenergia infrastruktuuri eelmisel aastal rekordilised 111 miljardit dollarit. See on 17 protsenti rohkem kui eelmisel aastal ja peaaegu sama palju kui USA ja Euroopa kokku. USAs kasvasid kulutused 7,5 protsenti 56 miljardi dollarini – see on suurim alates 2011. aastast.

Kõige suuremad üllatajad olid eelmisel aastal aga väiksemad riigid. Esmakordselt tegid arenevad riigid kokku rohkem kui poole maailma taastuvenergia investeeringutest.

Veelgi kõnekam on asjaolu, et maailm on jõudnud punkti, kus taastuvenergia tootmisvõimsust lisatakse igal aastal rohkem kui kivisüsi, maagaasi ja nafta oma kokku. Taastuvenergia tugev kasvutrend jätkus ka 2015. aastal, vaatamata sellele, et fossiilsete kütuste hinnad järsult langesid.

Hetkel kuum