Kadi Neemre • 26. oktoober 2016 kell 19:46

Üha tugevnev dollar võib turgudele negatiivset mõju avaldada

USA dollar jätkab teiste valuutade suhtes tugevnemist  Foto: EPA

USA dollar on tõusnud viimase üheksa kuu kõrgeimale tasemele ning aktsiaturgule jaoks võib see osutuda valusaks löögiks.

“Mida lähemale jõuab Föderaalreservi jaoks detsember, seda suuremaks kasvab dollari väärtus,” sõnas Stifel Nicolausi portfellijuht Chad Morganlander, lisades, et ta usub, et Fed tõstab nii detsembris kui järgmise aasta teises pooles intressimäärasid. See samm aga võib dollari väärtust kasvatada veel 3-6% võrra, prognoosib Morganlander. Tema sõnul võib see aga survestada kogu finantssüsteemi.

Eile kasvas dollari indeks üle 99 punkti – seda esimest korda alates 2.veebruarist. Viimase üheksa kuu kõrgeimale tasemele tõusnud indeks on sellel kuul teinud 3% ralli.

Seoses dollari edasise tugevnemisega hakkavad finantstingimused Morganlanderi prognooside kohaselt üha keerulisemaks muutuma ning see omakorda avaldab mõju finantsturgude käekäigule 2017. aastal.

Miller Tabaki aktsiastrateeg Matt Maley kirjutas oma tänases avalduses, et kuigi dollariindeks tõenäoliselt üle 100 punkti ei tõuse, oleks selline juhtum “üks olulisemaid arenguid turul sellel aastal.” Dollariindeks ei ole alates eelmise aasta detsembrist üle 100 punkti tõusnud.

Mida enam kasvab dollari väärtus, seda enam kaotavad sellest ettevõtted, mis müüvad suure osa oma toodangust välismaale. Nende ettevõtete jaoks tähendab dollari tugevnemine seda, et nad peavad kas välisklientidelt kõrgemat hinda küsima või aktsepteerima vähemväärtuslikku välisvaluutat senisetes mahtudes.

“Me usume, et see avaldab jätkuvalt kasumitele survet ning me peame turul olevate ettevõtete väärtused ümber hindama,” sõnas Chantico Globali tegevjuht Gina Sanchez.

 

Hetkel kuum