Mait Kraun • 31. oktoober 2016 kell 8:48

Swedbank pani LHV aktsia järsult tõusma

Foto: Andres Haabu

Swedbank teatas, et LHV Grupi kolmanda kvartali tulemused olid head, mistõttu tõstis pank ettevõtte aktsia hinnasihti. See pani LHV aktsia tõusma.

Swedbank kirjutas reedel saadetud raportis, et LHV puhas intressitulu kasvab ja omakapitali tootlus on kõrge. 2016. aasta kasumiprognoosi tõsteti 6 protsendi võrra.

Selle tõttu tõsteti ka LHV aktsia hinnasihti – 8,00 eurolt 8,50 eurole. See pani LHV aktsia reedel kiiresti tõusma ja kallinemine on jätkunud ka esmaspäeval. Reedel tõusis LHV aktsia 5,3 protsenti, täna aga 2,63 protsenti, 8,21 eurole.

Swedbank nentis, et tegemist ei ole odava, küll aga õigustatud hinnatasemega, sest pangal on suur kasvupotentsiaal.

 

LHV aktsia hakkas kiiresti tõusma.  Foto: Miguel Alvarez

Puhaskasum ületas prognoose

„Puhaskasum ületas meie prognoose 15 protsendi võrra. Põhjus peitub intressi- ja kauplemistulude kasvus. See tähendab, et omakapitali tootlus (return on equity ehk ROE) oli 22,6 protsenti, meie prognoos oli 20 protsenti,“ teatas Swedbank. „LHV tegeles ka probleemiga, mis oli seotud väikeste laenude andmisega kõrge riskiga klientidele,“ teatas pank ning lisas, et ka see iseloomustas LHV kolmanda kvartali tugevaid tulemusi.

„Puhas intressitulu kasvas eelmise kvartaliga võrreldes 0,5 miljoni euro võrra, 7,7 miljoni euroni, millele aitas kaasa marginaali paranemine.“

Väike, aga aktsepteeritav kasv

„Me arvutasime, et LHV laenuportfell kasvas kvartaalses võrdluses vaid 1,9 protsendi võrra, 478 miljoni euroni (me ootasime 7protsendilist kasvu), aga see tulemus on siiski kooskõlas üldisema turuga, mis tähendab, et panga turuosa on jäänud 3 protsendi juurde,“ kirjutas Swedbank. „Eesti Panga andmetel kasvas ärilaenude maht Eestis samal ajal 2,5 protsendi võrra ning majapidamislaenude maht tõusis 1,5 protsendi võrra.“

„Puhas intressitulu paraneb ja seetõttu tõstame 2016. aasta puhaskasumi prognoosi 6 protsendi võrra, 17 miljoni euroni. Prognooside kasvu tõttu tõstame LHV hinnasihti 8 eurolt 8,5 eurole,“ seisis raportis.

„See ei ole odav hind,“ nentis Swedbank. „Aga hinnatase on meie arvates õigustatud, sest pangal on atraktiivne kasvuprofiil ja suhteliselt kõrge omakapitali tootlus. Meie jätame oma ostusoovituse alles,“ kirjutas Swedbank raportis.

Hetkel kuum