Mait Kraun • 28. november 2016 kell 17:35

Maailma vanim pank püüab ärile elu sisse puhuda

Banca Monte dei Paschi di Siena peakorter.  Foto: EPA

Maailma vanim pank Banca Monte dei Paschi di Siena SpA alustas täna tähtsate plaanidega, millega loodetakse ärile elu sisse puhuda, vahendab Bloomberg.

Itaalia suuruselt kolmas pank on palunud investoritel vahetada 4,3 miljardi euro eest võlakirju aktsiate vastu. See võimaldab ettevõttel alustada aasta lõpus aktsiate müügiga. Võlakirjainvestoritel on nüüd aega viis päeva, et plaaniga liituda.

Uus plaan ei olnud aga piisav, et Itaalia pangandussektorisse elu sisse puhuda. Muret tekitab hoopis asjaolu, et peaminister Matteo Renzi võib pühapäeval kaotada tähtsa referendumi ning olla seetõttu sunnitud ametist lahkuma. Terve Itaalia pangandussektor hakkas täna odavnema ning Monte Paschi aktsia kukkus ligi 14 protsenti.

Tegevjuht Marco Morelli püüab investoreid veenda, et panga uus plaan toob uut hingamist ning turgudelt suudetakse koguda 5 miljardit eurot. Lisaks sellele on ettevõtte juhatus plaaninud lahti saada 28 miljardi euro ulatuses halbadest laenudest ning reorganiseerida kogu oma äri.

Pangandussektori langus survestas ka Euroopa aktsiaid koondavat Stoxx Europe 600 indeksit, mis odavnes täna 0,8 protsenti.

Hetkel kuum