Mait Kraun • 23. jaanuar 2017 kell 11:11

Rogers: kaubandussõja puhkedes müüge kõik aktsiad

Jim Rogers  Foto: Reuters/Scanpix

Veteranist investor, kes viimase poole sajandi jooksul on elanud üle mitu kriisi, on mures, kirjutab MarketWatch.

„Optimismi on väga palju,“ ütles Rogers Holdingsi juhatuse esimees Jim Rogers. „Donald Trumpi puhul on inimeste tähelepanu peamiselt positiivsetel asjadel."

Ei ole aga kindel, mida Trump presidendina täpselt tegema hakkab ja see häirib Rogersit kõige enam. „Ta tahab väga alustada kaubandussõda. Kui see juhtub, siis peaks kõik maha müüma,“ ütles Rogers.

Kõige all mõtleb Rogers USA aktsiaid, mis on viimastel kuudel uusi rekordeid purustanud. Eufooriat ongi tekitanud eelkõige Trump, kes lubab makse alandada, regulatsioonidest vabaneda ja infrastruktuurile tehtavaid kulutusi tõsta.

„Ma tean, et kaubandussõda on alati katastroofiline. See viib ettevõtteid pankrotti ning sealt on alanud ka sõjad,“ ütles Rogers. „Ajalugu on näidanud, et kaubandussõda pole keegi võitnud ning väga vähesed õpivad ajaloost. Nad ignoreerivad neid sündmusi, sest nad arvavad, et nad on võimsamad ja targemad kui need inimesed, kes kunagi otsuseid tegid.“

Trump on erinevaid riike juba ähvardanud

Donald Trump ütles eelmisel nädalal Saksamaa ajalehele Bild, et Saksamaa autotootjatele võidakse määrata 35protsendiline imporditariif, kui nood hakkavad Mehhikos toodetud autosid USAs müüma. Lisaks sellele on Trump ähvardanud Hiinat 45protsendilise imporditariifiga.

Analüütikud on öelnud, et USA ja Hiina kaubandussõda oleks katastroofilise tagajärjega ning paneks globaalse majanduse langema.

Kuulus investor tunnistas võimalust, et Trump keskendub hoopis positiivsetele muutustele, näiteks maksude vähendamisele ja regulatsioonidest vabanemisele. „Kui ta teeb häid asju, siis on õnnelikud päevad jälle käes,“ ütles Rogers.

Väljakutse peitub aga selles, et keegi ei tea, mida Trump presidendina tegema hakkab, ütles Rogers. Üks vara peaks igal juhul aga Trumpi presidentuurist kasu saama ja selleks on USA dollar. „See on hea aeg dollarite osatähtsust suurendada,“ ütles ta ja lisas, et dollar võiks tõusta kuni 2018. aastani.

Hetkel kuum