Pille Ivask • 20 veebruar 2017

Bundesbank hoiatab kinnisvaramulli eest

Maja Frankfurdis  Foto: epa

Saksa Bundesbank teatas, et elamute hinnad on Saksamaal ülepaisutatud kuni 30% ulatuses, vahendab MarketWatch.

Saksamaa 127 linnas tõusid eluasemehinnad möödunud aastal 8% võrra. Võrdluseks, vahemikus 2010–2015 kasvasid hinnad aastas keskmiselt 6,75% jagu. Alates aastast 2010 on hinnad tõusnud kolmandiku võrra seitsmes suuremas linnas: Berliinis, Hamburgis, Münchenis, Kölnis, Frankfurdis, Stuttgardis ja Düsseldorfis.

Saksamaa jaoks on kinnisvaramull mõneti võõras nähtus, kuna sakslased pole eriti suured koduostjad. Umbes pooled sakslastest on oma kodu omanikud, võrreldes näiteks Prantsusmaaga, kus oma kodu omamine on pigem reegel kui erand. Kaks kolmandikku prantslastest on oma kodu omanikud.

Siiski on kinnisvarasektor viimastel aastatel Saksamaal märkimisväärselt elavnenud. Majanduslangusest on taastutud edukalt ning head majandustulemused meelitavad ka investoreid riiki investeerima. Siiani on just kinnisvarasektor tundunud sobiv koht, kuhu oma raha panna. Kinnisvarahindasid on kergitanud ka pankade soodsad laenamistingimused ja põgenikekriis, mis toob Saksamaale palju uusi inimesi, kellele on tarvis majutust.

Hetkel kuum