Äripäev • 25. juuni 2017 kell 14:15

Peksa saanud atraktiivsed USA dividendiaktsiad

New Yorgi börs  Foto: Reuters/Scanpix

MarketWatchi kolumnist Philip van Doorn on kokku pannud nimekirja USA aktsiatest, mis on tänavu tublisti langenud, aga millel on palju vaba raha ja korralik dividenditootlus.

Järgneb Philip van Doorni arvamuslugu.

Standard & Poor’s 500 indeks on tänavu kallinenud 9 protsenti, aga aktsiaturul on ka palju kaotajaid. See on koht, kus tasub otsida odavaid aktsiaid, mida hoida pikaajaliselt. Turul on ka mitmeid aktsiaid, mis on juba küllaltki kaua langenud.

Kaks sektorit on viimasel ajal olnud rohkem investorite põlu all – nendeks on jaemüüjad ja kinnisvara investeerimisfondid, millel on portfellis kaubanduskeskusi. Selle grupi kehva mineku põhjus on väga selge – Amazon domineerib interneti jaemüügi kasvu ning võtab traditsioonilistelt poodidelt turuosa ära.

Sektorist leiab aga ettevõtteid, mille dividenditootlus on väga atraktiivne, osadel neist on ka palju vaba raha, mis toetaks omakorda dividendide tõstmist. Ettevõtte vaba rahavoog on raha, mis jääb alles pärast planeeritud investeeringuid. Me saame arvutada „vaba rahavoo tootlust“ nõnda, et me vaatame ettevõtte viimase 12 kuu vaba rahavoogu aktsia kohta. Seejärel jagame selle praeguse aktsia hinnaga. Kui vaba rahavoo tootlus ületab dividenditootlust, siis on ettevõttel palju ruumi (headroom) dividende tõsta või aktsiaid tagasi osta. Samuti on tõenäolisem teiste ettevõtete ostmine või äri laiendamine. Kõik need võivad aktsia hinda pikaajaliselt toetada.

Ettevõte Sektor Dividenditootlus Vaba rahavoo tootlus (viimased 12 kuud)Headroom  Aktsiahinna liikumine 2017.a. Macy's Inc.Kaubamajad6,83% 21,63% 14,80% -38% Kimco Realty Corp. Kinnisvara investeerimisfondid 6,14% 7,44% 1,31% -30% Kohl's Corp. Kaubamajad 6,11%  20,24%14,13% -27% Oneok Inc. Nafta- ja gaasitorud5,18% 8,85% 3,67% -19% Macerich Co. Kinnisvara Investeerimifondid 4,93% 7,12% 2,19% -30% Target Corp. Allahinnatud asjade poed 4,87% 16,78% 11,91% -20% L Brands Inc. Rõiva- ja jalatsikauplused 4,58% 6,95% 2,37% -11% Simon Property Group Inc. Kinnisvara investeerimisfond 4,28% 6,67% 2,39% -13% Qualcomm Inc.Telekommunikatsiooni seadmed4,01%6,60%2,59%-10%People's United Financial Corp.Hoiupangad3,95%6,05%2,10%-10%Western Union Co.Andmetöötlusfirmad3,69%9,32%5,62%-13%Regency Centers Corp. Kinnisvara investeerimisfondid 3,55% 5,66%  2,11%-13%

Kinnisvara investeerimisfondide puhul kasutatud rahavoogu tegevusest (funds from operations FFO), sest seda peetakse paremaks viisiks, kuidas mõõta fondi võimekust dividende tõsta. FFO arvestab väärtuse vähenemise ja amortisatsiooni kasumisse ning jätab välja varade müügist saadava tulu.

S&P 500 indeksis on kokku 76 ettevõtet, mis on sellel aastal vähemalt 10 protsenti odavnenud. Nende 76 seas on tosin firmat, mille dividenditootlus ületab 3,5 protsenti ning neil on ka piisavalt vaba rahavoogu, et dividende tõsta.

Allpool on välja toodud nimekiri nendest ettevõtetest (kõrgema dividenditootlusega firmad on eespool).

Kõik neli investeerimisfondis olevat kinnisvarafondi omavad kaubanduskeskusi või teisi poode. See on „esmajärguline“ aktsiate filter, seega peaks kõiki ettevõtteid enne investeerimist ka analüüsima. Samuti peaks nõu küsima ekspertidelt ning kujundama oma arvamuse.

On selge, et paljud neist ettevõtetest on sattunud investorite põlu alla, sest nende ärimudel on sattunud suure löögi alla. See aga ei tähenda, et ükski nendest ei jää ellu või hakka pikaajaliselt paremini toimima.

Hetkel kuum