Liina Laks • 11 juuli 2017

Kas Hiina hakkab riiki raha pumpama?

Hongkong  Foto: epa

Hiinas on kätte jõudnud aeg, mil aina enam fonde oma küpsuskuupäevani jõuavad ning likviidsusprobleem võib ajendada Hiinat, süsteemi kunstlikult turgutama, vahendab Bloomberg.

Sel nädalal jõuab kätte mitme Hiina fondi lõpukuupäev. Kokku on neis fondides raha ligi 68 miljardi dollari eest. See on pannud Hiina võimud turu likviidsuse pärast muretsema. Bloombergi andmetel võivad riigiga seotud pangad müüa käesoleval nädalal kuni 483 miljardi jüaani väärtuses võlakirju.

Bloombergi analüütikute hinnangul võis kursimuutust välja lugeda Hiina keskpanga muutunud retoorikast. Kui viimasel üheteistkümnel kauplemispäeval andis keskpank (Hiina rahvapank) märku, et finantssüsteemis on likviidsus „võrdlemisi kõrge“, siis emaspäeval teatas pank, et likviidusus on „mõõdukal tasemel“.

„Keskpank ei taha, et likviidsust oleks liiga vähe, sest see võib mõjuda halvasti majanduskasvule ja finantsstabiilsusele,“ ütles Moody pangandusanalüütik Shanghais, Yulia Wan.

Hetkel kuum