• Jaga lugu:

  Norras kaalutakse kodumaise naftatootmise vähendamist

  Foto: Scanpix/Reuters

  Juba aastaid tahaks naftatootjad ligipääsu Norrale kuuluvatele Lofootide saarestikule, kus peaks leiduma 65 miljardi dollari väärtuses naftat, kirjutab uudisteagentuur Bloomberg.

  „See juhtum on surnud,“ ütles Lofootide naftatootmise kohta Bergeni ülikooli poliitteaduste professor Frank Aarebrot. Kuigi nii naftatootjad, äriinimesed ja ka kaks riigi suuremat parteid: konservatiivid ja töölispartei on aastaid pooldanud piirkonna vabakslaskmist, siis väiksemad parteid on olnud seal piirkonnas naftatootmise vastu. Septembris toimuvad valimised sellesse tõenäoliselt muudatust ei too, sest peale nafta leiab Lofootide piirkonnast ka maailma suurima külmas vees asuva korallrahu ning 70 kõikidest Barentsi ja Norra merest püütava kala.
  Riigifirma Statoil on esimeste seas, kes Lofootidele ligipääsu tahab, sest tema hinnangul väheneb naftatootmine taas 2025. aastaks ning siis on vaja kärmelt leida uusi naftaallikaid. Kuigi Norra poliitikud on rääkinud, et riik peab naftast sõltumatuks saama, on 200 000 inimest seotud naftasektoriga ning sealt tuleb 12 protsenti riigi tuludest.
  Roheliste partei on aga seda meelt, et Norral tuleb naftatootmist hoopis vähendama hakata, kui riik plaanib Pariisi kliimalepet täita. Seda enam, et rahvusvaheline organisatsioon Greenpeace kaebas riigi juba Barentsi meres käiva naftatootmise pärast kohtusse.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Merli Üle: tänane lumehelbeke hindab samu väärtusi mida su enda laps
Midagi on pildil valesti, kui peame jätkuvalt rääkima juhtidest, kelle jaoks on noorte, nn lumehelbekeste, juhtimine peavalu. Kes siis muutustele tegelikult vastu sõdib? Ehk oleks viimane aeg õppida uusi trikke, pakub Elisa äriarenduse valdkonna juht Merli Üle.
Midagi on pildil valesti, kui peame jätkuvalt rääkima juhtidest, kelle jaoks on noorte, nn lumehelbekeste, juhtimine peavalu. Kes siis muutustele tegelikult vastu sõdib? Ehk oleks viimane aeg õppida uusi trikke, pakub Elisa äriarenduse valdkonna juht Merli Üle.
Börs: Nasdaq ja S&P 500 jõudsid uute rekorditeni
Nasdaqi ja Standard & Poor’s 500 indeksid tõusid neljapäeval uute rekorditeni, millele aitasid kaasa börsifirmade tugevad tulemused ning USA töötu abiraha taotlejate arvu langus, vahendab Reuters.
Nasdaqi ja Standard & Poor’s 500 indeksid tõusid neljapäeval uute rekorditeni, millele aitasid kaasa börsifirmade tugevad tulemused ning USA töötu abiraha taotlejate arvu langus, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: vaktsiinid, koroonapassid ja kiiresti lähenev sügis
Reedel teeme Äripäeva hommikuprogrammis juttu koroonavõitlusest. Kolmas laine on alanud, poliitikud püüavad kiirendada vaktsineerimist ja mõelda samal ajal välja plaane, kuidas ei peaks sulgema koole ning hoida avatuna majandust. Kuulame endiste sotsiaalministrite seisukohti, mida on seni tehtud hästi-halvasti ja mis piiranguid võiks oodata. Samuti helistame haridus- ja teadusministrile Liina Kersnale, et uurida, kuidas siis ikkagi korraldatakse sügisest koolielu.
Reedel teeme Äripäeva hommikuprogrammis juttu koroonavõitlusest. Kolmas laine on alanud, poliitikud püüavad kiirendada vaktsineerimist ja mõelda samal ajal välja plaane, kuidas ei peaks sulgema koole ning hoida avatuna majandust. Kuulame endiste sotsiaalministrite seisukohti, mida on seni tehtud hästi-halvasti ja mis piiranguid võiks oodata. Samuti helistame haridus- ja teadusministrile Liina Kersnale, et uurida, kuidas siis ikkagi korraldatakse sügisest koolielu.
Suured väikesed: kuidas sündis Läti esimene ükssarvik Uus lugude sari!
Läti oli viimane riik Euroopas, mille Facebook vallutas. Iga pool mujal murdusid kohalikud sotsiaalmeedia kanalid – nagu meie rate.ee – uue ja seksikama Facebooki ees, aga Läti oma ühismeedia Draugiem.lv osutas visa vastupanu.
Läti oli viimane riik Euroopas, mille Facebook vallutas. Iga pool mujal murdusid kohalikud sotsiaalmeedia kanalid – nagu meie rate.ee – uue ja seksikama Facebooki ees, aga Läti oma ühismeedia Draugiem.lv osutas visa vastupanu.