Liina Laks • 8. august 2017 kell 10:45

Norras kaalutakse kodumaise naftatootmise vähendamist

Foto: Scanpix/Reuters

Juba aastaid tahaks naftatootjad ligipääsu Norrale kuuluvatele Lofootide saarestikule, kus peaks leiduma 65 miljardi dollari väärtuses naftat, kirjutab uudisteagentuur Bloomberg.

„See juhtum on surnud,“ ütles Lofootide naftatootmise kohta Bergeni ülikooli poliitteaduste professor Frank Aarebrot. Kuigi nii naftatootjad, äriinimesed ja ka kaks riigi suuremat parteid: konservatiivid ja töölispartei on aastaid pooldanud piirkonna vabakslaskmist, siis väiksemad parteid on olnud seal piirkonnas naftatootmise vastu. Septembris toimuvad valimised sellesse tõenäoliselt muudatust ei too, sest peale nafta leiab Lofootide piirkonnast ka maailma suurima külmas vees asuva korallrahu ning 70 kõikidest Barentsi ja Norra merest püütava kala.

Riigifirma Statoil on esimeste seas, kes Lofootidele ligipääsu tahab, sest tema hinnangul väheneb naftatootmine taas 2025. aastaks ning siis on vaja kärmelt leida uusi naftaallikaid. Kuigi Norra poliitikud on rääkinud, et riik peab naftast sõltumatuks saama, on 200 000 inimest seotud naftasektoriga ning sealt tuleb 12 protsenti riigi tuludest.

Roheliste partei on aga seda meelt, et Norral tuleb naftatootmist hoopis vähendama hakata, kui riik plaanib Pariisi kliimalepet täita. Seda enam, et rahvusvaheline organisatsioon Greenpeace kaebas riigi juba Barentsi meres käiva naftatootmise pärast kohtusse.

Hetkel kuum