Mait Kraun • 10. november 2017 kell 17:05

Nafta hind teeb uusi tippe

Foto: EPA

Nafta hinnad tõusid ka sellel nädalal, sest Saudi Araabia alustas ulatuslikku korruptsioonivastast operatsiooni, vahendab MarketWatch.

Tõsi, täna on nafta hinnad veidi langenud, aga nädala lõikes on tõus üpris võimas. Brenti toornafta kallines nädalaga 5,5 protsenti ja WTI lisas 4,4 protsenti. Kummagi barrel maksis reede õhtuks vastavalt 64,1 ja 57,2 dollarit.

Saudi Araabia on vahi alla võtnud 201 isikud, kelle hulka kuuluvad ka printsid, ärimehed ja valitsusametnikud. Kolm aastat kestnud uurimise käigus leiti, et riigilt on varastatud kokku lausa 100 miljardit dollarit. Valitsuse otsustav samm aitas naftahindadel tõusta rohkem kui kahe aasta kõrgeima tasemeni.

„Saudi Araabia on Venemaa järel maailma suuruselt teine naftatootja. Riik on suurim eksportija ja on loogiline, et kui midagi ootamatut juhtub, siis arvestatakse see naftahindadesse sisse,“ ütles UBS Wealth Managementi analüütik Giovanni Staunovo.

Geopoliitilised riskid on kasvanud ka Venezuelas ja Iraagis, lisas Staunovo. Analüütikud ütlevad, et eelseisva OPECi kohtumise oodatav tulem on juba hindadesse arvestatud. Grupp kohtub 30. novembril ning arvatakse, et organisatsioon pikendab naftalepet kuni 2018. aasta lõpuni.

Kui oodatavat tulemust kohtumiselt aga ei saada, siis võivad hinnad järsult langeda, hoiatavad analüütikud.

Hetkel kuum