Lauri Teder • 21 veebruar 2018

Mis aktsiaid soovitavad Soome analüütikud?

Foto: EPA

Aastatulemuste avaldamise järel ei saanud otsest ostu- ega müügisoovitust ükski Helsingi börsi olulisematest aktsiatest, selgus väljaandes Kauppalehti avaldatud kokkuvõttest.

Kahekümne viiest analüütikute uuritud väärtpaberist pälvisid 14 neutraalse või mõõdukalt lootusrikka reitingu. Ülejäänud 11 aktsiat jäävad analüütikute koondhinnangul oma lähiaja prognoosidele alla. Factseti andmekogu järgi peavad analüütikud enim lugu tehnoloogiakontserni Nokia, pakendivalmistaja Huhtamäki ja kraanatootja Konecranesi aktsiatest.

Läinud sügisel järsult odavnenud Nokia on 2018. aasta paari kuuga juba silmnähtavalt taastunud, kuid analüütikute hinnangul on kontsernil ka tänavuse 20% hüppe järel veel pisut tõusuruumi. Nokia aktsia keskmine hinnasiht on 5,24 eurot ning selleni jõudmine pole kolmapäevase 4,688 euroga võrreldes sugugi ulmeline. Nokia P/E suhe on praegu ligikaudu 14-kordne.

Huhtamäki 65 miljoni euro suurune neljanda kvartali ärikasum püsis küll mullusega võrdsel tasemel, kuid ületas samas siiski pessimistlikumaid prognoose. Analüütikute hinnasihi järgi on pakenditootjal veel piisavalt jõudu, et hüpata tänaselt 35,62 eurolt 37,80 eurole. Firma viimase 12 kuu kasumikordaja on 19.

Kraanade tootmise ja hooldamisega tegelev Konecranes valmistas börsile hiljuti pettumuse nii oodatust kehvema viimase kvartali tulemuse kui üldise aastakäibe 6% langusega. Teisalt andis EBITA-marginaali suurenemine lootust, et firma seisund võib sel aastal tublisti paraneda. Analüütikute hinnangul peaks Konecranesi aktsia liikuma kolmapäevaselt 36,89 eurolt tänavu 43,29 euro tasemele.

Hetkel kuum