Aasta lõpp oli tugev, aga see ei üllatanud

Üle ootuste tulemused on jätnud turud üsnagi apaatseks.  Foto: EPA
Kaspar Allik • 8. märts 2018 kell 3:00

USA ettevõtete tulemused olid neljandas kvartalis ühed viie aasta parimad, kuid aktsiahindadesse on need juba sisse arvestatud ja reageeringud uudistele on olnud rahulikud.

USA jälgituimast indeksist S&P 500st on tulemused teatanud 97 protsenti ettevõttetest. Kui jätta alles jäänud 3 protsenti ettevõtetest välja, on tegemist kiireima kasumite kasvuga alates 2011. aasta kolmandast kvartalist. Üle ootuste positiivseid tulemusi teatas 74 protsenti ettevõtetest ning keskmiselt löödi ootusi 4,4 protsendi võrra. Käibe kasv on olnud neljandas kvartalis keskmiselt 8,2 protsenti, mis on suurim alates 2011. aasta kolmandast kvartalist.

Tulemused on valdavalt üle ootuste positiivsed ning löövad viie aasta keskmist, ootustele on alla jäänud vaid 18 protsenti USA ettevõtetest. Parimad tulemused tulid tervishoiu- ja tehnoloogiasektorist, kehvemad aga kinnisvarast ja telekomist

Turg aga reageerib üle ootuste headele tulemustele tavapärasemast passiivsemalt ning samas ka alla ootuste jäävate tulemuste puhul on reageering nõrgem kui tavaliselt.

Jaesektor

Kui üldiselt on tulemused olnud USA sektorites tavapärasest kõrgemad, siis jaesektor oli üks kehvemaid. Vaid veidi üle poole USA jaesektori ettevõtetest suutis käivet kasvatada.

USA turul suutis positiivselt üllatada Macy’si poekett, kes prognoosib nelja aasta jooksul esimest korda aastast müügi kasvu. Walmart teatas viimases kvartalis e-müügi kahanemisest ning samuti jäi kasum ootustele alla. Praegu moodustab e-müük vaid 4 protsenti firma ligi 500miljardilisest aastasest käibest.

Euroopa turul tõusis maailma suurima õlletootja Anheuser-Busch InBevi aastane puhaskasum 64 protsenti. Budweiseri, Stella Artois' ja Corona tootja sõnul prognoositakse selleks aastaks samuti tugevat kasumi ja käibe kasvu. Kulumieelne kasum kasvas neljandas kvartalis 6,2 miljardile dollarile, ületades 6,03 dollari peal olevat prognoosi.

Itaalia joogitootja Campari näitas samuti nii käibe kui ka kasumi kasvu, kuid selle aasta nõrk kasumiprognoos on aktsiat alla kiskunud. Campari hoiatas, et valuutaefekt võtab kasumist 24 miljonit eurot.

Maailma juhtiv kontaktläätsede tootja Essilor sai möödunud nädalal Euroopa ja USA regulaatoritelt loa ühineda Itaalia prillitootja Luxotticaga. Essilor prognoosib selleks aastaks 4 protsendilist käibe kasvu. Eelmisel aastal kasvas käive 3,1 protsendi võrra, 7,5 miljardile.

Prantsuse autotootja Peugeot' uute mudelite oodatust parem müük aitas kaasa müügirekordile. Aktsiad rallisid pärast seda, kui Peugeot', Citroeni ja Opeli tootja teatas puhaskasumi 11,5protsendisest tõusust 1,93 miljardi euroni.

Tehnoloogiasektor

USA tehnoloogiasektor näitas tugevaimat kasvu. Sektori kasumid tõusid viimases kvartalis 22,5 protsendi võrra. Vaatamata hiljutisele turvaskandaalile kasvas Inteli neljanda kvartali käive 4 protsendi jagu, 17 miljardile dollarile, ning kasum aktsia kohta tuli 1,08 dollarit, lüües sellega ootusi. USA kiibitootja tõstis aktsionäridele makstavat dividendi 10 protsendi jagu ja prognoosis, et hiljutine Trumpi maksureform alandab ettevõtte maksukoormust märkimisväärselt. Samuti lõid analüütikute ootusi Microsoft, Apple ja mitmed teised, protsessorite tootja Nvidia suutis oodatud tulemusi ületada 34 protsendi jagu.

Energiasektor 

Kasumid tõusid 19 protsendi võrra ning tõusu vedasid naftaettevõtted. Seda võrreldes ülemöödunud aasta kehvade tulemustega ning ka nafta hinna tõusu tõttu. Dollarites teenis USA energiasektor neljandas kvartalis 10,9 miljardit, võrreldes 5,3 miljardi dollariga aasta varem.

Euroopas näitas tugevaimat kasvu Ühendkuningriigi naftatootja BP, kes suutis neljandas kvartalis aasta varasemaga võrreldes käivet enam kui neljakordistada. Kasvule aitasid kaasa nafta hinna tõus ning uute nafta- ja gaasiprojektide töösse minek. Tegevjuht Tony Hayward nimetas möödunud aastat üheks tugevaimaiks BP hiljutises ajaloos ning tulemused tegid ka ülejäänud sektorile silmad ette. Royal Dutch Shelli ja ExxonMobili tulemusi vedas alla oodatust kehvem kasum rafineerimisärist.

Hispaania naftafirma Repsol teatas selleaastasest 13protsendisest dividendi kasvust 0,90 eurole aktsia kohta. Neljandas kvartalis teeniti oodatust suuremat kasumit, 703 miljonit eurot, analüütikute oodatud 554 asemel. Lõppenud nädalal nõustus Repsol müüma 20protsendise osaluse Gas Naturalis 3,82 miljardi euro eest. Raha kasutatakse tegevjuht Josu Jon Imazi sõnul orgaanilisteks investeeringuteks ning ülevõtmisi tehakse vaid siis, kui need kõrget lisandväärtust toodavad.

Brasiilia rauamaagi tootja Vale SA viimase kvartali puhaskasum keskis küll 47 protsendi võrra, kuid sellegipoolest jäi tükk maad prognoosist maha. Kasumit kiskusid alla üldine kulude kasv ja valuutakulud. Viimase kvartali puhaskasum ulatus 771 miljoni dollarini, jäädes tükk maad maha prognoositud 2,5 miljardist dollarist. Aastane EBITDA kukkus 13 protsenti, 4,1 miljardile, ületades sellega 3,9 miljardi peal olevat analüütikute ootust.  

Finantssektor

USA finantssektori tulemused kasvasid üldiselt 13 protsendi võrra. USA pank JPMorgan Chase ületas neljanda kvartali tulemustega ootusi, kud ootused olidki madalad. USA maksureformi mõju pankadele oodati ühekordselt negatiivsena, kuid üldiselt öeldi investoritele, et oodata on suuremaid dividende ja aktsiate tagasioste.

Eurotsooni suurim pank Hispaania Santander suutis neljandas kvartalis kasumit kasvatada ning lõpetada tugevalt kogu aasta. Brasiilias, kust tuleb ligikaudu veerand grupi käivest, kasvas puhaskasum 26 protsendi võrra. Ladina-Ameerikas nähti üldiselt tugevat kasvu. Viimases kvartalis kasvas panga puhaskasum 9 protsenti, 1,9 miljardile eurole, täisaasta kasum tõusis 14 protsendi jagu. Intressitulu kasvas aastases võrdluses 10 protsendi jagu. Sellegipoolest jäid viimase kvartali tulemused ootustele alla.

Eriti magus aasta oli ka nõustamisteenust pakkuvatel ettevõtetel – Ernst & Young, PWC, KPMG, Deloitte ja teised lõikasid Handelsblatti andmetel eelkõige kasu digitaliseerimistrendist ja sellega seotud arvukatest seadusemuudatustest, mis nende kliendibaasi paisutasid ja korraliku kasvu tõid. Prognoosid aga nii roosilised pole: kardetakse konkurentsi igat sorti veebiportaalide poolt, millel on võimekus big data't analüüsida.

Hetkel kuum