Mait Kraun • 22. märts 2018 kell 8:44

Trump kasvatas järsult USA riigivõlga

USA dollar  Foto: Shutterstock

USA riigivõlg kasvas vähem kui kuue kuuga triljoni dollari võrra, mis viimati juhtus vahetult pärast finantskriisi, vahendab MarketWatch.

Eelmisel nädalal jõudis USA riigivõlg 21 miljardi dollarini. Veel eelmise aasta 8. septembril oli riigivõlg 20 triljonit. Võla edasine kiire kasv on garanteeritud, sest president Donald Trump kirjutas alla võlapiirangu kaotamisele, mis võimaldab piiramatus koguses võlgu võtta kuni 2019. aasta märtsini. Ökonomistide sõnul suureneb ka riigieelarve puudujääk, sest Trumpi detsembris vastu võetud maksureformi tõttu vähenevad tulud.

Tõsi küll, triljon dollarit kuue kuu jooksul ei ole lähiminevikku vaadates väga erakordne. Sama tehti ka 2009. ja 2010. aastal. Samas tasub arvesse võtta, et toona oli vaja finantskriisi tagajärgedega tegeleda, praegu on majanduses pigem head ajad.

USA riigivõlg jõudis esmakordselt triljoni dollarini 1981. aastal, mil president oli Ronald Reagan.

Järgmistel aastatel peaks võlg väga kiire tempoga kasvama. Vastutustundliku Eelarve Komitee prognoosib, et triljoni dollari suurune defitsiit tuleb juba järgmisel aastal. Võla maht peaks SKPd ületama aga järgmise kümnendi jooksul.

Hetkel kuum