Äripäev • 12. juuni 2018 kell 8:55

Finantsinspektsioon jätab ADRide otsuse pankade teha

Finantsinspektsiooni juht Kilvar Kessler  Foto: Andres Haabu

Aprillis kirjutas Äripäev, et seoses regulatsioonipaketi MiFID II jõustumisega on osa ADR- ja GDR-tüüpi väärtpabereid siinsetele investoritele suletud ning ka kohalike pankade seas puudub selles üksmeel. Finantsinspektsiooni värske seisukoht on, et lõplik otsus jääbki finantsasutuste enda teha.

GDR (Global Depositary Receipt) globaalne hoidmistunnistus.

ADR (American Depositary Receipt) Ameerika hoidmistunnistus.

Hoidmistunnistus koosneb teatud õigusi andvast tunnistusest ja selle alusvaraks olevatest aktsiatest. Hoidmistunnistuse emitent on harilikult mõni tunnustatud finantsasutus, kuhu ettevõte on osa oma aktsiatest hoiule andnud.

ADRe on USA turujärelevalveameti andmetel kokku üle 2000 ja tihti on need siinse investori jaoks ainus mõistlik viis pääseda ligi arenevate ja BRIC-riikide aktsiatele.

Seni olid Eesti suuremad pangad Swedbank ja SEB just sellele regulatsioonile viidates katkestanud neid tüüpi väärtpaberitega kauplemise. Investoritele tähendas see, et ühest päevast alates ei saanud nad enam osta näiteks Hiina kaubandusgigandi Alibaba või tehnoloogiahiiglase Baidu aktsiaid. 

Finantsinspektsioon selgitas märgukirjas turuosalistele, et vähekeeruka väärtpaberi alusel antud lihtne hoidmistunnistus ei pruugi langeda ELi kombineeritud jae- ja kindlustuspõhiste investeerimistoodete (PRIIPid) põhiteabedokumente käsitleva määruse toimealasse.

Seega peab väärtpaberi emitent, müüja või tootenõustaja ise iga toote kohta otsustama, kas väärtpaber langeb määruse toimealasse.

"Märgukirja koostamisele eelnes põhjalik andmekogumine turuosalistelt ja välispartneritelt ning erinevate argumentide kaalumine, kuna Euroopa Liidus ühtne selge arusaam küsimuses puudub," selgitas finantsinspektsiooni juhatuse esimees Kilvar Kessler pressiteate vahendusel. "Protsess võtab loomuliku aja, kuid oleme tänulikud, et meedia antud teema tõstatas."

Aprillis kirjutas Äripäev, et kui LHV kaudu sai New Yorgi börsilt näiteks ADRina kauplevat Alibaba aktsiat osta, siis suurematest pankadest Swedbank ja SEB oma klientidele seda võimalust käesolevast aastast enam ei paku.

Hetkel kuum