Lauri Teder • 5 juuli 2018

Boeing astub Airbusile-Bombardierile kandadele

Foto: Scanpix / AFP

Boeing saab 3,8 miljardi dollari eest enda käsutusse 80% reisilennukite valmistajate pingereas kolmandal kohal paikneva Embraeri tootmisest, vahendab BBC.

Valmiva kokkuleppe kohaselt lüüakse Brasiilia Embraeri äriotstarbeliste lennumasinate tootmine ülejäänud kontsernist lahku ning jagatakse ära senise omaniku ja Boeingu vahel. Embraeri sõjamasinate ja militaarseadmete haru jääb tehingust välja. Loodava ühisfirma väärtus on kokkuleppe järgi arvestades 4,75 miljardit dollarit.

Boeingu hinnangul avaldab partnerlus alates 2020. aastast positiivset mõju USA firma aktsiakasumile, vähendades  näiteks kontserni maksueelseid umbes 150 miljoni dollari võrra aastas.

Embraeri abil saab Boeing haarata tagasi oma turupositsiooni, osutades teravat konkurentsi Kanada Bombardieri ja Prantsuse Airbusi koostöös valmivatele CSeries-tüüpi reisilennukitele. Tolle seeria masinate üks agaramaid ostjaid on Läti odavlennufirma airBaltic.

Sao Paolo börs uudisest aga nõnda vaimustunud polnud: Embraeri aktsia on turu avanemisest saati langenud enam kui 14%. Aktsionärid pole nimelt rahul ühisettevõtte osaluse eest makstava hinnaga ning peavad Embraeri 20-protsendist tükki kasinaks.

Hetkel kuum