Pille Ivask • 12. juuli 2018 • 1 min
Jaga lugu:
Eurod  Foto: TASS/Scanpix

Maailma võlg kerkis 247 triljonini

Rahvusvahelise Finantsinstituudi andmeil on maailm esimese kvartali lõpu seisuga võlgu rekordilised 247 triljonit dollarit.

247 triljonist dollarist moodustas finantssektori võlg 61 triljonit dollarit, 186 triljonit kuulus teistele sektoritele.

Võla ning SKT suhe on kerinud aga esimese kvartali seisuga juba 318%ni, mis märgib esimest kvartaalset edenemist viimase kahe aasta jooksul. Nii ettevõtete kui kodumajapidamiste võlakoormus on just eeskätt mitmetel arenevatel turgudel kasvanud rekordtasemele.

Natixise ökonomist Joseph LaVorgna ütles, et investorid peaksid ettevõtete võlakoormat jälgima suure tähelepanu ja murega. „Ettevõtlussektorit mõjutavad Föderaalreservi intressimäärade tõstmised märkimisväärselt ja nad võivad olla väga haavatavad,“ kommenteeris ta ja lisas, et kuivõrd intressimäärad on olnud soodsad, on ettevõtted võtnud laenu ning ostnud aktsiaid tagasi.

S&P Investment Advisory Service’i president Mike Thompson viitas, et tollitüli on muutnud investorid vähemalt näiliselt aina nürimaks ning iga uudis ei näi turge enam ülemäära raputavat. „Väga lühiajaliselt ei saa neid asju vaadata, sest kui sa reageeriksid igale asjale, võiksid sa end investorina õhku lasta,“ kommenteeris ta ja lisas, et praegu käib turgudel pigem katsetamine, et mõista, missugused muudatused tegelikult loevad ja mis üldse toimub.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt