IMF kärpis maailmamajanduse kasvuprognoosi

IMF on maailmamajanduse osas järjest pessimistlikum.  Foto: Reuters
Mait Kraun • 9. oktoober 2018 kell 7:43

Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) vähendas globaalse majanduskasvu prognoosi, sest USA ja teiste riikide vahelised kaubanduspinged mõjutavad majandusaktiivsust, vahendab CNBC.

IMF prognoosib, et globaalne majandus kasvab sel ja järgmisel aastal 3,7 protsenti. Varasemat prognoosi kärbiti 0,2 protsendi võrra, selgub teisipäeval avaldatud maailmamajanduse väljavaate raportist. Raportit avaldatakse aastas kaks korda.

Varasemad prognoosid olid liiga optimistlikud ning kaubandussõjaga seotud riskid on kasvanud, ütles IMFi peaökonomist Maurice Obstfeld.

„Kaubanduspoliitika ja sellest tuleneva ebakindluse mõju hakkab makromajanduslikul tasemel ilmnema. Järjest rohkem räägitakse sellest, kuidas see ettevõtetele kehvasti mõjub ning seda võetakse arvesse. Mitmetes riikides pole poliitilist selgust, mis omakorda suurendab riske,“ lisas Obstfeld.

Valuutafond alandas ka kaubandusvoogude kasvuprognoosi – kõigi toodete ja teenuste kaubavahetus peaks sel aastal kasvama 4,2 protsenti ja järgmisel aastal 4 protsenti. Mõlemat prognoosi vähendati vastavalt 0,6 ja 0,5 protsendipunkti võrra.

Kaubandussõja keskmes olevate riikide – Hiina ja USA – majanduskasvu prognoose vähendati samuti. Ühendriikide majanduskasv peaks tänavu ulatuma 2,9 protsendini, aga järgmisel aastal aeglustub see 2,5 protsendini. Hiina kasvab ootuste kohaselt tänavu 6,6 protsenti, järgmisel aastal aga 6,2 protsenti.

Hetkel kuum