• Jaga lugu:

  IMF kärpis maailmamajanduse kasvuprognoosi

  Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) vähendas globaalse majanduskasvu prognoosi, sest USA ja teiste riikide vahelised kaubanduspinged mõjutavad majandusaktiivsust, vahendab CNBC.

  IMF prognoosib, et globaalne majandus kasvab sel ja järgmisel aastal 3,7 protsenti. Varasemat prognoosi kärbiti 0,2 protsendi võrra, selgub teisipäeval avaldatud maailmamajanduse väljavaate raportist. Raportit avaldatakse aastas kaks korda.
  Varasemad prognoosid olid liiga optimistlikud ning kaubandussõjaga seotud riskid on kasvanud, ütles IMFi peaökonomist Maurice Obstfeld.
  „Kaubanduspoliitika ja sellest tuleneva ebakindluse mõju hakkab makromajanduslikul tasemel ilmnema. Järjest rohkem räägitakse sellest, kuidas see ettevõtetele kehvasti mõjub ning seda võetakse arvesse. Mitmetes riikides pole poliitilist selgust, mis omakorda suurendab riske,“ lisas Obstfeld.
  Valuutafond alandas ka kaubandusvoogude kasvuprognoosi – kõigi toodete ja teenuste kaubavahetus peaks sel aastal kasvama 4,2 protsenti ja järgmisel aastal 4 protsenti. Mõlemat prognoosi vähendati vastavalt 0,6 ja 0,5 protsendipunkti võrra.
  Kaubandussõja keskmes olevate riikide – Hiina ja USA – majanduskasvu prognoose vähendati samuti. Ühendriikide majanduskasv peaks tänavu ulatuma 2,9 protsendini, aga järgmisel aastal aeglustub see 2,5 protsendini. Hiina kasvab ootuste kohaselt tänavu 6,6 protsenti, järgmisel aastal aga 6,2 protsenti.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Aimar Ventsel: Kesk-Aasia õppetund – autoriteet pole jumalast antud
Pikemas perspektiivis on parem mõnevõrra võimu jagada, selmet panna alluvaid ihaldama absoluutset võimu pakkuvat ülemuse ametit, et siis ise sama autoritaarselt kõigile koht kätte näidata, kirjutab Kasahstani värske näite varal etnoloogiadoktor Aimar Ventsel.
Pikemas perspektiivis on parem mõnevõrra võimu jagada, selmet panna alluvaid ihaldama absoluutset võimu pakkuvat ülemuse ametit, et siis ise sama autoritaarselt kõigile koht kätte näidata, kirjutab Kasahstani värske näite varal etnoloogiadoktor Aimar Ventsel.
Naftaturgu suunab 61aastase inseneri käsi
Naftaturg on keerulise 2021. aasta läbinud suuremate hüpeteta – otsekui suunaks kellegi käsi toornafta hinda rahulikult, kuid kindlalt ülesmäge. Selle käe omanik on 61aastane naftainsener ja kuningapoeg, Saudi Araabia energeetika­minister Abdulaziz bin Salman Al Saud.
Naftaturg on keerulise 2021. aasta läbinud suuremate hüpeteta – otsekui suunaks kellegi käsi toornafta hinda rahulikult, kuid kindlalt ülesmäge. Selle käe omanik on 61aastane naftainsener ja kuningapoeg, Saudi Araabia energeetika­minister Abdulaziz bin Salman Al Saud.
Heiki Einpaul: kõige kõvema kisaga pole alati kõige suurem probleem
Energia kallinemisega toimetulemise võtmelahendus on säästlikumad ja alternatiivsed lahendused ning need, kes ainult virisevad ja abi nõuavad, jäävadki lõpuks hammasrataste vahele või õpivad efektiivsemalt taotlusi kirjutama, ütleb masinaehitusettevõtte Hekotek omanik Heiki Einpaul tööstusjuhtide küsitluse vastuses.
Energia kallinemisega toimetulemise võtmelahendus on säästlikumad ja alternatiivsed lahendused ning need, kes ainult virisevad ja abi nõuavad, jäävadki lõpuks hammasrataste vahele või õpivad efektiivsemalt taotlusi kirjutama, ütleb masinaehitusettevõtte Hekotek omanik Heiki Einpaul tööstusjuhtide küsitluse vastuses.
Endised kolleegid läksid Ukraina hanke pärast kaklema
Kaks Eesti ettevõtet vaidlevad tuntud Ukraina riigiettevõtte Antonov korraldatud hanke üle. Mõlemad süüdistavad teineteist ebaausas mängus.
Kaks Eesti ettevõtet vaidlevad tuntud Ukraina riigiettevõtte Antonov korraldatud hanke üle. Mõlemad süüdistavad teineteist ebaausas mängus.