Jaga lugu:

Kaubanduskõnelused lubavad väikseid arenguid

USA ja Hiina pidasid nädala alguses kaubanduskõnelusi.   Foto: AFP/Scanpix

Pärast pea kolm päeva kestnud Hiina ja USA kaubanduskõnelusi on nii läbirääkimistel osalejad kui ka analüütikud vihjanud, et mingit progressi on kahe suurriigi tollimadinas siiski oodata.

Eile tuli USA kaubandusdelegatsioon välja teatega, kus seisis, et Hiina ja USA vahelistes kaubandusküsimustes on üksjagu probleemseid teemasid, nende seas tehnoloogilise ülemineku survestamine, intellektuaalse omandi kaitse, kübervargused ning –sekkumised, aga ka mittetariifsed tõkked. Samas on USA teada andnud, et Hiina on lubanud osta märkimisväärses koguses tooteid ja teenuseid erinevates valdkondades, näiteks põllumajandus- ja energiasektoris.

Eelnevast on mõned analüütikud juba jõudnud välja lugeda, et kõnelustel mingeid edasiminekuid siiski toimus. Eurasia Groupi konsultandid selgitasid CNBCle antud kommentaaris, et kuna läbirääkimised venisid oodatust pikemaks, võib arvata, et millestki oli kõnelustel osalejatel siiski omavahel vestelda. Kõneluste kolmas päev keskendus struktuursetele küsimustele, mille tõstatas USA pool algselt juba eelmise aasta mais toimunud kohtumisel.

Samuti märkisid analüütikud, et kuna USA delegatsioon ütles, et Hiina lubab osta „märkimisväärses koguses“ USA kaupu, mis omakorda võib üles näidata Hiina huvi leevendada pingeid.

Hiina on täna edastatud teadaandes öelnud, et kõnelused lõid hea pinnase järgnevateks läbirääkimisteks. Sellele annavad alust analüütikute märkused, mille kohaselt võtab Hiina läbirääkimisi väga tõsiselt. Esmaspäeval olla kaubanduskoosolekult läbi käinud ka Hiina parim kaubandusläbirääkija Liu He. Arvestades, et tegu oli asepresidentide tasemel kõnelustega, annab see märku, et Hiina läks kõnelustele väga tugeva delegatsiooniga. Peking on ühtlasi teada andnud, et kaks osapoolt jäävad üksteisega tihedasse kontakti.

Uue kohtumise ootuses

USA ja Hiina kaubanduskõnelused toimusid selle nädala esmaspäevast kolmapäevani. Praeguse seisuga on USA kehtestanud tollid 250 miljardi dollari väärtuses Hiina kaupadele. Hiina omakorda on vastanud 110 miljardiga. Detsembri alguses leppisid kaks riiki kokku kaubandussõja nii-öelda jõuluvaherahus, mis kestab 90 päeva. Selle aja jooksul peavad osapooled läbirääkimisi, et tekkinud tollitülile lahendus leida. Kui seda ei juhtu, tähendab see, et märtsi algusest kehtestab USA 200 miljardi dollari väärtuses kaupadele varasema 10% tollimaksu asemel 25% suuruse maksu.

Turud on viimastel päevadel kaubanduskõneluste tõttu rohelises püsinud. Samas neljapäeval ehk päev pärast kõneluste olid vähemasti Aasia turud pigem pisikeses miinuses. "Ma arvan, et kõneluste tulemus oli selline, nagu üldjuhul oodatud ning inimesed ootavad uusi kohtumisi," hindas Ample Capitali varahalduse juht Alex Wong CNBC saates.

Jaga lugu:
Hetkel kuum