Äripäev • 30. aprill 2019 kell 10:44

Hinnatõus paisutas VKG käivet

Viru Keemia Grupi omanikud Elar Sarapuu (vasakult), Margus Kangro, Priit Piilmann ja Ants Laos võivad tunda head meelt, et kontsern suutis käivet suurendada.   Foto: Andres Haabu

Viru Keemia Grupi kontsern suurendas esimeses kvartalis käivet aastases võrdluses pea veerandi võrra, mida turgutas õli hinnatõus, teatas ettevõte.

Kontserni käive kasvas esimeses kvartalis võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 23% ehk 60,9 miljoni euroni. Käibe tõusu põhjustasid peamiselt õlitoodete müügimahu kasv 12% võrra, 161 092 tonnini, ja referentstooteks oleva 1% kütteõli turuhinna tõus keskmiselt 15% võrra.

"Kui 2018. aasta viimases kvartalis liikusid õlihinnad kiirel langustrendil, siis uue aasta esimeses kvartalis oli suund mõõdukalt ülespoole – Brent toornafta hind tõusis kolme kuuga 54 dollarilt 69 dollarini barreli kohta. Hinnatõusu taga on peamiselt OPECi ja Venemaa tootmismahtude kärped, samas ka positiivsed uudised aktsiaturgudelt, mis viitavad majanduse jätkuvale kasvule," selgitas VKG juhatuse liige ja finantsdirektor Jaanis Sepp.

VKG püstitas uue rekordi

VKG kaubaõlide tootmismaht kasvas 2019. aasta esimeses kvartalis 155 458 tonnini, mis on 6% võrra rohkem kui eelmisel aastal samal ajal. Põlevkivi toodang suurenes 10% võrra, 1,16 miljoni tonnini, mis on ettevõtte kvartaalne tootmisrekord.

Esimese kolme kuuga töötlesid tootmisüksused 1,2 miljonit tonni põlevkivi (+5%). Mahu kasvu tingis 1000tonnise vabriku taaskäivitamine ning Petroter põlevkiviõlitehaste suurem efektiivsus.

Põlevkivigaasidest toodetava elektrienergia toodang kahanes esimeses kvartalis 3,7% võrra, 98 gigavatt-tunnini.

Soojuseenergia müügi vähenemine 7,1% võrra oli tingitud eelmise aastaga võrreldes soojemast ilmast. VKG Soojus jätkas aktiivselt soojustrasside renoveerimisprojektiga, millesse kolme kuuga investeeriti üle miljoni euro. Kontsernil oli kokku 6,5 miljonit eurot investeeringuid, millest 68% oli suunatud töökindlusesse.

Kontserni tegevusest laekus 2019. aasta esimeses kvartalis riigieelarvesse 12,3 miljonit eurot maksutulu, mis on eelmise aruandlusperioodiga võrreldes 32% võrra rohkem. Suurim osa tuleneb tööjõumaksudest: 4,9 miljonit eurot (+26%); ja erinevatest keskkonnatasudest: 4,7 miljonit eurot (+42%). Kvartali lõpu seisuga töötas kontsernis 1756 töötajat.

Hetkel kuum