10. detsember 2010 kell 3:30

Kuldsed käerauad odavnemas

Täna on Äripäeval hea uudis välja hõigata – uuest aastast saab iga ettevõtja oma töötajaid aktsiaoptsioonidega motiveerima hakata!

Tõtt öelda pole võtmetöötaja selline motiveerimine tänagi keelatud, see on lihtsalt tänu optsioonihinnale lisanduvale erisoodustusmaksule kohutavalt kulukas. Uuest aastast muutuvad aga optsioonid, mille realiseerimise tähtaeg on pikem kui kolm aastat, maksuvabaks.

Äripäevale see uus optsioonisüsteem muidugi meeldib, sest see suurendab inimeste huvi ettevõtluse ja majanduse vastu. Ehk, et rahva sekka tõotab osanikke-väikeomanikke juurde tulla ja see omakorda tähendab, et paljud hakkavad senisest oluliselt paremini ettevõtlusest ja majandusest aru saama. Ühtlasi ka viljakamalt tööle – oma ettevõtte nimel on ju hoopis teine tunne tööd murda! Teisisõnu, optsioonid, millega tööandja võtmetöötajad mitmeks aastaks ettevõtte külge aheldab, tekitavad töötajates suuremat huvi ettevõttes toimuva vastu ning vähendavad tööjõu voolavust. Optsioonid ühtlustavad ettevõtte omanike ja töötajate huve.

Veel võib optsiooniprogrammide levima hakkamine tähendada, et ettevõtete senised suuromanikud kogevad suurettevõtte ja ka jagatud vastutuse võlusid ning võivad tahta veelgi avalikumaks muutuda, lihtsalt väljendudes – ettevõtteid võib Tallinna börsile juurde tulla. Mis jällegi siinset finantsturgu veidigi elavdada aitaks.

Jah, mündil on ka teine pool – kindlasti on olemas risk, et senised tegevjuhid, tulevased kaasomanikud võivad ettevõtte majandustulemusi „ilustama“ hakata. Miks? No kasvõi dividendide nimel. Oma rahakott on ikka oma rahakott. Kuid pigem on see risk Äripäeva hinnangul väike – pea iga juht on me meelest võimeline mõistma, et ühekordne numbritega mängimine toob tulu vaid hetkeks. Aus ja pikaajaline koostöö aga tagab töökoha, eneseteostamisvõimaluse ja ka sissetulekud pikemaks ajaks.

Kuuldavasti oli üks vastuväiteid seaduse muudatuse väljatöötamisel, et ettevõtted hakkavad palka optsioonides välja maksma. “Seda kindlasti ei juhtu, sest optsioonidega ei saa maksta majalaenu ja perele süüa osta,” lükkab selle argumendi artiklis ümber Webmedia juht ja asutaja Priit Alamäe, kelle sõnul võib siin olla küll üks erand – start-up’id, kus ei ole tõesti raha palkadeks maksta ja töötajad on nõus alustama madalama palga ja optsioonidega.

Tegelikult leiame uuest korrast veel ühe miinuse – rahvusvaheliste ettevõtete jaoks võib situatsioon keerulisemaks muutuda, kuna nende korporatiivsed optsiooniprogrammid on tavaliselt lühemad kui kolm aastat.  Vaevalt, et suurkorporatsioonid Eesti seaduste tõttu oma programme muutma hakkavad.

Kuid neist miinustest hoolimata oleme siiski seadusandjat kiitmas. Sest täna pole me maksuseaduste kohaselt töötajate motiveerimine ju üldse soositud.

Autor: 1185-aripaev

Hetkel kuum