Riigiametnikud vananevad ja kapselduvad

Harry Tuul, Harry Tuul 07. juuli 2011, 09:55

Rahandusministeerium kirjutab avaliku teenistuse aastaraamatus, et aasta-aastalt on vähenemas alla 30aastaste ja suurenemas 31–40aastaste riigiametnike osakaal, kusjuures välistada ei saa tasahilju endast märku andvat Eesti ühiskonna vananemist.

Ilmselt on aruande koostanud seesama ametnik, kes on aasta-aastalt vananenud ning jõudnud kahekümnendatest kolmekümnendatesse. Kurbus huulil on ta oma ealised iseärasused projitseerinud algul riigiametitele ja seejärel ühiskonnale üldiselt.

Eesti ühiskond küll vananeb, kuid riigiametnike keskmise ea tõusu põhjus on tõenäoliselt märksa lihtsam. Riigi- ja munitsipaalametid on lihtsalt kapseldunud. Sellega sajandivahetusel liitunud noortest on saanud täiskasvanud ning uut verd peale ei lasta. Või ei soovigi laulva revolutsiooni beebibuumi lapsed end ametnikkonnaga või üldse Eestiga siduda. Samas kui põlisametniku lahkumine mugavast ja kindlust pakkuvast riigiasutusest või omavalitsusest on pigem erand kui reegel.

Nii ongi enam kui tõenäoline, et peagi saab seesama rahandusministeeriumi ametnik kirjutada kolleegide jätkuvast vananemisest.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
12. July 2011, 09:15
Otsi:

Ava täpsem otsing