ÄP: Aasta 2012 märksõnad olgu ettevaatlikkus ja optimism

1185-aripaev 22. september 2011, 07:00

Eilsel Äripäeva aastakonverentsil Äriplaan 2012 vaagis Eesti majanduseliit tuleva aasta väljavaateid. Üldjoontes jäi kõlama positiivne alatoon, et kui langus tulebki, oleme seekord selleks juba valmis ning oskame sellest võitjaina välja tulla.

On ülimalt rõõmustav näha, et Eesti äriliidrite käed sügelevad uute väljakutsete ootuses. Sestap julgeb ka Äripäev täna teistelegi soovitada - olge tuleva aasta eelarvet tehes optimistlik. Küll mõõdukalt, isegi veidi ettevaatlikult, kuid siiski optimistlik. Miks?

Uued võimalused. Esiteks, suur hulk me äriliidreid on tuleva aasta suhtes üsnagi positiivselt meelestatud, nad arvavad, et kui langus tulebki „võib see luua Eestile uusi võimalusi,“ nagu ütleb näites Webmedia juht Priit Alamäe. Tema sõnul sunnib võimalik majanduskasvu aeglustumine näiteks skandinaavlasi mugavustsoonist väljuma ja muutuma efektiivsemaks, mis võib suunata ka investeerinuid ja tellimusi Eestisse. Seepärast on Alamäe sõnul Webmedia võtnud põhimõtteks, et nad investeerivad edasi ka majanduslanguse tingimustes, sest pidevalt peab arenema ja kätt pulsil hoidma. „Peab riskima ja eksimine on inimlik,“ toob Alamäe välja ühe ettevõtte põhimõtte. Uutesse võimalustesse usub ka Endel Siff: „Iga kriis annab võimaluse. Kriis ajab sogaseks, aga tulevad uued ärivõimalused. Kõik võimalused on käes.“
Ning sedasama usub ka Amserv Grupi üks omanikest Raivo Kütt: „Tahaks loota, et paljukurdetud Eesti väiksus osutub W-languses meie plussiks. Meil on maailmas hea kuvand ja see võiks hoida meie rahakraanid avatud, mis meid kriisist üle aitab.“ Ja sama meelt on ka Eesti Panga asepresident Madis Müller: „Lihtne on täna muutuda pessimistlikuks, kuid ökonomistid ei näe kuskil regioonis täna reaalset majanduslangust.“
Suurettevõtja Jüri Mõis ei usu aga üldse, et maailma majandust võiks tuleval aastal suur krahh tabada: „Ükski pauk ei ole tulnud nii, et kõik teda ootavad!“

Tasakaaluks veidi konservatiivsust. Parafraseerides Madis Müllerit, on väga lihtne muutuda ka liialt optimistlikuks, seega peaks plaanidesse süstima ka paraja annuse konservatiivust. „Kui pole riskivaru, soovitan olla konservatiivne,“ ütleb investor Raivo Hein: „järgmise aasta kardetud langus ei tule nii sügav, kui me kõik ootame, ta tuleb veidikene laugem, aga kindlasti ta tuleb.“ Ja sama meelt on ka Krimelte suuromanik Jaan Puusaag: „Kindlasti peab olema praegu konservatiivne, pigem karta hullemat, tasub oma likviidsuse peale mõelda.“ Sama kinnitab SEB Panga juht Riho Unt: „Võimalusi järgmisel aastal tuleb, aga soovitus on mõelda kaks korda enne võimalustesse raha paigutamisel. Ebakindlus on nii palju suuremaks läinud.“

Kes julgeb see proovib. Seepärast, olgem siis tuleval aastal mõõdukalt ja konservatiivselt optimistlikud, kuid kel riskijulgus suurem, see proovigu, laienegu ja investeerigu - võita on palju. Võtkem või näiteks seesama Amserv:  „käitusime majandusõpiku järgi ja tegime olulisemad investeeringud viimase kahe aasta jooksul ära ja oleme täna juhtivamaid automüüjaid Eestis,“ kinnitab Kütt.
Kuid kes kaotusevalu üldse ei kannata, rahuldugu olemasolevaga. Sest tõesti, ka kaotada on võimalik palju.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
26. September 2011, 11:51
Otsi:

Ava täpsem otsing