Käibe kasvu TOP: Millise firma kvartalikäive kasvas ligi 360 korda?

Superministeeriumi sarikapidu, fotol Eiki Rump (Fund Ehitus OÜ) ja Urmas Somelar (Riigi Kinnisvara juhatuse esimees).  Foto: Raul Mee

Tänavuse käibe kasvu TOPi võitnud kinnisvarafirma on tegutsenud kolm aastat ja kaheksa kuud ning ta on ühe suurema ehitusfirma tütarfirma.

Suurima käibe kasvuga oli tänavu esimeses kvartalis aastases võrdluses Fund Ehituse tütarfirma 2Torni OÜ, kes ehitas mullu valminud superministeeriumi Tallinnas Suur-Ameerika tänaval. 2Torni juhivad Fund Ehituse juhatuse liikmed Toomas Lipre, Ott Kikkas, Eiki Rump ja Anti Makson.

Superministeeriumi hoone tellis Riigi Kinnisvara AS ja riik võttis selle firmalt rendile 20 aastaks. Kunagises hankes oli märgitud, et eeldatav rendihind on 14 eurot m². Hoones on ligi 20 000 m² pinda.

Nelja ministeeriumi ühishoones töötavad rahandus-, sotsiaal-, justiits- ning majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

Teisel kohal on tänavuse ja mulluse esimese kvartali käibe kasvu võrdluses veonduse ja laondusega tegelev enam kui 18 aastat vana firma Mobitec Grupp OÜ, mille kvartalikäive kasvas enam kui 200 korda. Firma juhatuse liige on Andre Laine.

Kolmandalt kohalt leiame vaid veidi enam kui aasta tegutsenud mootorsõidukite ja mootorrataste remondi ja hulgikaubandusega tegutseva firma Instantum OÜ ligi 200kordse käibe kasvuga. Firma juhatuse liige on Edvins Miezers.

Investorid, metallid, renditulu

Neljandal kohal on International Invest Project OÜ, mille juhatuse liige on avalike registrite põhjal Igor Raikhelgauz, aga suuromanik on Moskva viinatöösturi Pjotr Levini tütar Natalia Levina. Levina viimane suurem arendusprojekt oli ärimaja Tallinnas vanas Lutheri masinasaalis, kus töötavad Äripäev ja Taxify. International Invest Project OÜ esimese kvartali käive kasvas tänavu mullusega võrreldes 180 korda. Firma on tegutsenud üle seitsme aasta.

Viiendal kohal oli käibe kasvu TOPis kütuste, maakide, metallide ja tööstuskemikaalide vahendamisega tegelev Marine Energy Solutions OÜ, mis on asutatud kahe aasta eest. Käibekasv oli ligi 150kordne. Ettevõtte juhatuse liige on Vladimir Koginov.

Seitsmendal kohal paikneva BH CC Plaza OÜ käibe kasv tulenes Baltic Horizon Fundi kommunikatsioonijuhi Kristin Pedaku sõnul Postimaja hoone omandamisest veebruaris ning selle renditulu laekumisest ettevõttesse. Tänu sellele oli BH CC Plaza OÜ ka 500 edetabelisse mahtunud ettevõtte seas suurima esimese kvartali käibega (34,5 miljonit eurot).

Krüptoturu tõusulaines

Kaheksandal kohal paikneva OÜ Tallinna Ehitustrust juhatuse esimees Raul Ojala sõnas, et suur aastane käibe kasv pole iseenesest midagi üllatavat, kuna eelmine aasta oli neil esimene tegevusaasta. „Esimene kvartal oligi meil väikese käibega, kuna polnud veel eriti tellimusi,“ sõnas Ojala. AS Ehitustrusti tütarettevõtte kasv sai alguse aasta teises pooles, tellimusteks Tulika 19 büroohoone Tallinnas ning tööstushoone Lagedil.

Kuueteistkümnendal kohal oli esimene info ja side tegevusala ettevõte ehk krüptovaluutaga tegelev Hashcoins OÜ. Ettevõtte tootejuht Vitali Pavlov sõnas, et käibe kasv tulenes sellest, et krüptorahade turud tõusid möödunud aastal märkimisväärselt. Hashcoins on Pavlovi sõnul seetõttu ostnud kokku suurema koguse riistvara selleks, et rahuldada turu suurenenud nõudlust näiteks pakkudes tehnika kaugkasutamise teenust.

Statistika kohaselt kasvas ka aastaga kahekümne kolmandal kohal olev küberturvalisusega tegeleva ettevõtte AS Guardtime käive rohkem kui 40 korda, samas tekkis ettevõtte juhil Martin Ruubelil pigem küsimus andmestiku õigsuse kohta. "Tegelikult ei ole meil midagi liiga ebatavalist raporteerida, oleme kasvatanud ja kasvatame oma meeskonda ja käivet Eestis jõudsalt ka edaspidi, nagu mujalgi maailmas. Ei oska seda konkreetset numbrit kuidagi üle tähtsustada," sõnas Ruubel.

Hetkel kuum