5. jaanuar 1998 kell 22:00

Jõuluaeg tõstis kõikjal hindu

Riia börs alustas kauplemist kerge hinnatõusuga. Ametlik indeks tõusis 0,33%. Ametliku nimekirja aktsiatest tõusid neli ning kaks jäid senisele tasemele. Kuivõrd esimesed majandustulemused laekuvad jaanuari keskel, ennustatakse seniks hindade püsimist suhteliselt stabiilsena, kuid võimalik on ka väike tõus.

Vilniuse börsil liikusid aktsiate hinnad esimesel kauplemissessioonil kindla trendita. Põhinimekirjas tõusis vaid Vilniuse pank, mis tegi ka poole börsi päevakäibest. Maaklerid on pangasektori suhtes lähinädalaiks optimistlikult meelestatud. Siiski ei oota keegi möödunudaastase suurtõusu kordumist, mis juba hilistalvel järsu ja jõhkra langusega lõppes, muutes enamiku investoreid väga ettevaatlikuks.

Vene RTS-süsteemis vahetati koos aastaga ka indeksit. Vana, 21 aktsia indeksit asendab alates eilsest 107 aktsiat sisaldav RTS-indeks, mille väärtus on kohandatud seni kasutusel olnud indeksi väärtusega võimaldamaks aegridade võrreldavust. Esimene kauplemispäev tõi kaasa mõõduka tõusu -- uus indeks kerkis 3,72% võrreldes aasta lõpuga ning ületas esimest korda pärast novembri algust 400 punkti piiri. Põhiliselt suuraktsiatele tuginenud tõusu taga oli nii Vene kui välisinvestorite ostuhuvi, kuid kauplemiskäive jäi endiselt napiks ja eilne tõus võib kiiresti pöörduda esimese negatiivse uudise puhul. Enamik väisinvestoreid on jäänud möödunud aastal plusspoolele ning see lisab turu olukorrale siiski optimistlikuma noodi.

USA aktsiaturud liikusid esmaspäeva hommikupoolel üles, kui enamik turuosalisi puhkustelt naasis. Dow kauples hilisel ennelõunal juba 60 punkti plussis ning ülalpool 8000 punkti piiri. Ka Nasdaq ei pööranud suuremat tähelepanu Netscape'i teatele 4 kvartali tulemuste nõrkusest ning jätkas tõusu mõõdukas tempos, kusjuures vedajateks olid Intel ja Sun Microsystems.

Hetkel kuum