7. jaanuar 1998 kell 22:00

Rosneft -- Venemaa kaalukaim erastamistehing

Mõõdukana tuntud Gazizullin sai ministriks läinud kuul, kui president Boriss Jeltsin tagandas ametist Maksim Boiko, kes oli seotud reformipoliitikute raamatu honorariskandaaliga. Vaatamata oma mõõdukatele vaadetele erineb uue ministri väljatöötatud Rosnefti erastamisprogramm varasematest plaanidest märgatavalt.

Riikliku naftafirma Rosneft erastamine kuulutatakse välja jaanuari keskpaigaks. Et tagada ostjale kontroll ettevõtte üle, on valitsus on otsustanud müüa aktsiatest 50% pluss üks. Ühtlasi peab ostja võtma endale investeerimiskohustuse. Ülejäänud 46,15% aktsiatest müüakse edaspidi aasta jooksul enampakkumistel sularaha eest ning 3,85% aktsiatest saavad omandada ettevõtte töötajad. Rosnefti tuleviku seisukohalt on oluline märkida, et Gazizullin tahab jätta valitsuse kätte nn kuldaktsia, mis jätab valitsusele vetoõiguse Rosnefti põhiotsuste langetamisel.

Algse erastamiskava kohaselt taheti Rosnefti aktsiatest 63% müüa spetsiaalsetel sularahaoksjonitel ning 33,25% tuumikinvestorile. Kütuse- ja energeetikaminister Sergei Kirijenko avaldas eelmisel kuul arvamust, et 75% Rosnefti aktsiatest võidakse müüa tuumikinvestorile ja 21% aktsiatest müüki panna sularaha eest.

Valitsus võttis Rosnefti erastamise otsuse vastu möödunud aasta sügisel, kuid bürokraatlik vägikaikavedu on aktsiate müüki kuude kaupa edasi lükanud. Peatselt teoks saav erastamine tõotab kujuneda konkurentsirohkeks ning selles osalevad Venemaa peamised finants- ja pangagrupid ning suured naftafirmad, kelle liitlasteks on rahvusvahelised nafta- ja gaasifirmad.

Ühise pakkumuse teevad maailma suurim gaasitootja Gazprom, Venemaa suurim naftatootja Lukoil ja rahvusvaheline kontsern Royal Dutch/Shell.

Teise pakkumuse teevad Venemaa pangagrupp Uneximbank ja naftafirma Sidanko. Nende välisliitlane on British Petroleum. Kolmas konkurent on tõenäoliselt tööstusgrupp Rosprom-Jukos ja naftafirma Sibneft.

Analüütikute hinnangul toob Rosnefti müük riigile sisse umbes 1,5 miljardit dollarit. Kokku tahab riigivaraministeerium sel aastal erastamisest teenida 8,1 miljardit dollarit. Teine suurim tänavune Venemaa erastamistehing on 24% Svjazinvesti aktsiate müük. REUTERS-ÄP

Hetkel kuum