Põhjala teleturg koondub
Ühiselt uutele turgudele

05. veebruar 1998, 00:00

Nagu kogu maailmas, käib ka Põhjala telekommunikatsiooniturul partnerite otsimine ja koostöö süvendamine. 26. jaanuari Äripäev kirjutas lähemalt Rootsi Telia ja Norra Telenori ühinemisplaanist, kaudselt on nende võimaliku partnerina vihjatud ka Telecom Finlandile.

Rootsi riiklik telekommunikatsioonikontsern Telia on Põhjala suurim ning selle ühinemisel Norra riikliku Telenoriga tekiks suurkontsern, mille käive on 133 miljardit Eesti krooni. Maailma suurimateni on neil siiski veel pikk tee, sest suurima, Jaapani Nippon Telephone & Telegraphi käive on 1140 miljardit Eesti krooni ja USA AT&T käive 760 mld krooni.

Koduturul sunnib skandinaavlasi liituma eelkõige kartus ameeriklaste ees, sest USA firma Ameritech ostis hiljuti 38 miljardi Eesti krooni eest 42% Tele Danmarki aktsiaid ega varja, et tema sooviks on väga atraktiivsel Põhjala teleturul laienemist jätkata. Viimase 20 aastaga on Põhjala teleturg läbi teinud tohutu arengu, mis on France Telecomile andnud alust hakata skandinaavlasi nimetama «hulludeks televiikingiteks». Ühishuvid turgudel

Nii Telenor, Telia kui ka Telecom Finland on asunud jõudsalt investeerima Ida-Euroopa, Venemaa, Baltimaade jt arenevatele turgudele. Ainuüksi eelmisel aastal investeeris Telenor välismaale 7,6 miljardit Eesti krooni ja Telia ligi 4 mld krooni.

Telia on aktiivne nii Eestis, Lätis kui Leedus. Kolmekesi koos on nad rajamas Peterburis North West GSM võrku. Peale selle on Telia osanik Poola Netia Telekomis ja Telenor Ungari Pannon GSMis. Telenor osaleb veel T?ehhi, Slovakkia ja Poola satelliitsidesüsteemi loomisel. Hea koostöö

Nagu ütles Telenori peadirektori asetäitja Terje Thon, on Telenoril Telecom Finlandiga head koostöösuhted, mida jätkatakse ka edaspidi.

Soome parlament tahab panna 49% Telecom Finlandi riigiaktsiaist müüki. Nende üks osta soovijaid võib olla USA firma Ameritech. Ilmselt huvitavad Telenor ja Telia ka soomlasi endid. Kuna Telia ja Telenori läbirääkimised tahetakse lõpule viia kevadel ja Soome transpordiministri Matti Aura sõnul Telecom Finlandi aktsiad enne sügist müüki ei lähe, on niisugune arenguväljavaade võimalik. DN-ÄP

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing