Investorina sooviks ma olla leedukas

16. märts 1998, 00:00

Kohtumisel ühe Leedu maaklerifirma, Alterna Invest, omanikuga selgusid meid, eestlasi, kadedaks tegevad üksikasjad. Leedu eraisikust investor, kui ta ostab aktsiaid otse börsilt või teeb seda maaklerifirma kaudu, ei pea kasumilt tulumaksu maksma.

Kasum, mida leedukad nimetasid capital gain, eraisiku aktsiatehingutelt on üllataval kombel maksuvaba. Kuigi üllatav võib see ainult meie jaoks olla. Üks kahest kindlast asjast siin maailmas -- surm ja maksud -- ei ole Leedu variandis üldsegi nii kindel. Leedu investor kindlasti rõõmustab selle üle. Meie üllatusime ja ühtlasi rõõmustasime koos nendega, sest mis meil üle jääb.

Ent taevas ei ole Leedu investori kohal pilvitu mitte igal pool. Leedus pole praegu ühtegi investeerimisfondi, sest nende tegevus on tulumaksuseadusega ruineeritud.

Vaatleme selguse mõttes nelja aktsiate ostmise ja müümise varianti: eraisik investeerib börsile 1) otse või 2) investeerimisfondi kaudu, firma investeerib börsile 3) otse või 4) investeerimisfondi kaudu.

Lisaks on teada maksupoliitilised tõsiasjad, et eraisikul on capital gain maksuvaba, firmal on aga maksustatud 29protsendise tulumaksuga nagu igasugune muu kasum. Investeerimisfondide kohta ei ole eraldi seadust, seega peavad ka investeerimisfondid realiseeritud portfelli kasumilt maksma 29 protsenti tulumaksu. Eelnevast lähtuvalt jääb 1) variant endiselt maksuvabaks, 2) variant, eraisik investeerimisfondi kaudu, on 29protsendise maksu all, 3) variant, firma otse börsil, on samuti 29protsendise maksu all ja viimane 4) variant, firma fondi kaudu börsil, on kahekordse 29protsendise maksu all.

Viimane, kahekordne maksustamine, tuleneb mõlema firma, nii investeerimisfondi kui investorfirma tulumaksukohustusest ühelt ja samalt kasumilt.

Et investeerimisfondi ei ole ettevõtete hulgas eristatud, puudub seega igasugune huvi investeerimisfondi kaudu investeerida. Ja ühtlasi pole ka tegutsevaid investeerimisfonde. Diskrimineeriv maksupoliitika fondide suhtes on rahandusministeeriumil siiski kavas lõpetada, ja juba lähemas tulevikus. Muidu jääb Leedu kasvõi pensionifondide arengule jalgu.

Alterna Investi omaniku sõnul olid maakleritel eriti head ajad kuni 1994. aastani, kui käis aktiivne tegevus riigikassa võlakirjadega (treasury bills). Viimased kandsid head intressi ja neid hoiti enda käes kuni lunastamiseni. Võlakirjade intressi langedes on neist saanud rohkem likviidsuspuhver.

Erainvestori seisukohalt pole aga elul häda midagi. Täpselt nii nagu Lätiski. Kõik börsil teenitu on puhas raha. Niikaua kuni tingimused on soodsad, tuleks kolleegidele kala kotti soovida.

Eesti investorite ekspansioon Lätti ja Leetu on kohalikele muljet avaldanud. Riia fondibörsi esine väljak olnud omal ajal eestlastest tulvil. Leedu väärtpaberite depoo andmetel oli Eesti eelmise aasta lõpul suuruselt teine investor Leedu aktsiatesse, USA järel! USA investoritele kuulus 18,8; Eesti investoritele 8,0% Leedu aktsiatest.


Mati Feldmann on Äripäeva kolumnist.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing