Parteitud ministrid sunnitud ametist lahkuma

30. märts 1998, 00:00

Siim Kallas märkis, et erakond lähtub laienemisläbirääkimisel kuuest ministrikohast, sest Reformierakond loobus Tiit Vähi juhitud valitsusliidust lahkudes kuuest ministrikohast.

Koonderakonna ja Maarahva ühendus pakub uutele liitlastele ministeeriume, mida juhivad nn spetsialistidest ministrid, ütles Maarahva erakonna fraktsiooni esimees Tiit Tammsaar.

Praeguses valitsuses on neli parteitut ministrit: haridusminister Mait Klaassen, majandusminister Jaak Leimann, siseminister Olari Taal ning teede- ja sideminister Raivo Vare. Välisminister Toomas Hendrik Ilves ja portfellita minister Andra Veidemann kuuluvad valitsusse samuti nn spetsialistidena, sest Talurahva erakond ja Arengupartei pole koalitsiooniga ühinenud.

Eile esitas Reformierakond loendi tingimustest, mille täitmise korral on nad valmis valitsusliiduga ühinema. Tähtsaima majanduspoliitilise sammuna soovib opositsiooniliider vabastada ettevõtete investeeringud tulumaksust. Lisaks nõuab Reformierakond, et tulevased koalitsioonipartnerid tühistaksid koostöölepped Keskerakonnaga. Regionaalpoliitilise prioriteedina näeb Reformierakond Tartu--Tallinna maantee kiiret väljaehitamist. Sarnaselt maaerakondade ning Perede ja Pensionäride liidu taotlustega soovivad reformierakondlased pensioniseaduse kiiret vastuvõtmist ja pensionireformi käivitamist. Ministeeriume peavad hakkama juhtima vaid riigikogusse valitud poliitikud, et vältida erakondade poliitilise vastutuse hägustumist valijate ees, lisas Siim Kallas.

Eile pärastlõunal ütles Kallas, et läbirääkimiste õnnestumise ja läbikukkumise võimalus on võrdsed. «Mõnest nõudmisest oleme valmis taganema, kuid kolmandate osapooltega sõlmitud lepingud tuleb tühistada,» viitas Kallas Koonderakonna, Maaliidu ja Keskerakonna koostööleppele.

Käimasolevate läbirääkimiste ebaõnnestumise korral ei lähe opositsioon uuele kõnelustevoorule. «Kui nüüd läheb lörri, siis me ei hakka kuu aja pärast uuesti proovima. Peame aasta otsa korraliste valimisteni vastu või tulevad erakorralised valimised,» ütles Kallas.

Samuti koalitsiooniga laienemisläbirääkimisi pidavad Mõõdukad püsivad seisukohal, et valitsusliit peab laienedes loobuma senisest koalitsioonipiiride hägususest. Arenguparteil ja Talurahva erakonnal on valitsuses ministrikoht, kuid kumbki ei kuulu ametlikult koalitsiooni. «Umbmäärasust on seni liialt palju olnud,» ütles Mõõdukate aseesimees Eiki Nestor.

Täna istuvad Koonderakonna ja Maarahva ühendusega läbirääkimiste laua taha Isamaaliidu esindajad.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing