19. aprill 1998 kell 22:00

Pettuseskandaal USAs

Riia börsil on kauplemismahud järk-järgult vähenenud ning turg ei pääse lahti poliitiliste probleemide topeltlõksust. Valitsuskriis ja jätkuvad probleemid Venemaaga hoiavad ka kohalikke investoreid turult eemal ning see tähendab viimastel päevadel vaikset, kuid pidevat hinnataseme alanemist. Nii Unibanka kui Kommertspank langesidki reedel pisut ning maaklerid ennustavad viimasele hinna stabiliseerumist praegustel tasemetel.

Leedu börsil tegid investorid oma panuse sellele, et keskpank annab Vilniusele aktsiaostuloa ning mõlema liiderpanga hinnad pumbati üles. Samal ajal langesid järsult A-nimekirja naftaaktsiad. Maaklerid ilmutasid mõõdukat optimismi turu edasiste väljavaadete suhtes ning oletasid, et positiivsete kvartalitulemuste korral võib turg märgatavalt aktiviseeruda. Samas põhjustab kogu käesoleva nädala jooksul tugevat volatiilsust pankadevaheline tüli.

Vene turul toimus reedel mõõdukas langus, mille taga võib põhiliselt näha maaklerite omavahelist spekulatsiooni, mitte Kirijenko läbikukkumist teisel hääletusel. Maaklerite väitel on kõik turule jäänud investorid Kirijenko võidus veendunud. Sel nädalal peaks turg olema taas üsna õhuke ning nädalalõpp toob kas järsu tõusu või languse. Duuma hääletuse positiivne tulemus annab turule tugeva tõuke vaatamata praegustele ootustele, negatiivne otsus oleks aga katastroofiliste tagajärgedega.

Jaapani turgude järsk langus ei jätnud puutumata ka USA turge. Meeleolu New Yorgi börsil tõmbas veelgi enam alla uudis suures investorite lemmikus Cendant Corpis avastatud raamatupidamispettustest ning kasumite allahindamisest. Tuntumatest kaubamärkidest omab holdingfirmana tegutsev Cendant Ramada hotelliketti ning Avise autorenti. Ka Mercki I kvartali tulemused jäid turu ootustele alla ning firma langes järsult. Nasdaqil jätkus aga internetifirmade hinnaralli hoolimata turu üldisest langusest.

Hetkel kuum