Pallaadiumi hind võib tõusta veelgi

15. mai 1998, 00:00

Selle nädala peamised sündmused börsikaupade turul toimusid taas väärismetallide sektoris. Kulla hind langes alla kriitilise 300 USD/oz taseme, hõbe kukkus möödunud aasta detsembri tasemele ning pallaadiumi hind tõusis kolmapäeva hilisõhtul uuele kõigi aegade rekordtasemele. Kolmapäeval enne turu sulgemist tõusis pallaadiumi untsi hind korraks 393 dollarini, tase aga ei jäänud püsima ning eile ennelõunal fikseeriti untsi hinnaks 384 dollarit.

Nõudlus pallaadiumi järele kasvab järjest enam, sest maailma suurima pallaadiumitootja Venemaa tarnetest pole esialgu kippu ega kõppu. Analüütikute sõnul on pallaadium küll ülemäära kallis, kuid lähiajal ei ole ka ette näha selle odavnemist. Nõudlus väärismetalli järele käesoleva aasta jooksul ilmselt kasvab ning pallaadiumi suuruselt teine tootja Lõuna-Aafrika Vabariik ei suuda puudujääki katta.

Pallaadiumi peamised kasutusalad on autotööstus (katalüsaatorite valmistamine), elektroonikatööstus ning hambaproteeside valmistamine.

Kõik nimetatud tööstusharud otsivad uusi tehnoloogiaid, kus väärismetalli on võimalik asendada odavama materjaliga. Elektroonikatööstuses, kus pallaadiumi on võimalik asendada nikliga, ning proteesitööstuses, kus palladium võib asendada kullaga, mis on odavam (Sic!), võib nõudlus metalli järele kahaneda juba käesoleval aastal. Autotööstus aga tarbib tõenäoliselt pallaadiumi enam.

Suureneva keskkonna reostumise tõttu on juhtivad tööstusriigid (USA, Jaapan ja Euroopa Liit) sunnitud esitama autodele järjest kõrgemaid heitgaaside vähendamise nõudeid.

Selleks, et vähendada heitgaaside hulka, peavad katalüsaatorite valmistajad kasutama järjest enam pallaadiumi või teisi plaatina rühma väärismetalle (plaatina ja roodium). Viimatimainitud tehnoloogia väljatöötamine on aga käimas ning selle juurutamine võtab aega.

Kuigi plaatina ja roodiumi hind (unts vastavalt 390 ja 650 dollarit) on praegu kõrgem kui pallaadiumil, on nende metallide saadavus parem ning tarned stabiilsemad kui pallaadiumil.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing