Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Pallaadiumi hind võib tõusta veelgi

  Selle nädala peamised sündmused börsikaupade turul toimusid taas väärismetallide sektoris. Kulla hind langes alla kriitilise 300 USD/oz taseme, hõbe kukkus möödunud aasta detsembri tasemele ning pallaadiumi hind tõusis kolmapäeva hilisõhtul uuele kõigi aegade rekordtasemele. Kolmapäeval enne turu sulgemist tõusis pallaadiumi untsi hind korraks 393 dollarini, tase aga ei jäänud püsima ning eile ennelõunal fikseeriti untsi hinnaks 384 dollarit.
  Nõudlus pallaadiumi järele kasvab järjest enam, sest maailma suurima pallaadiumitootja Venemaa tarnetest pole esialgu kippu ega kõppu. Analüütikute sõnul on pallaadium küll ülemäära kallis, kuid lähiajal ei ole ka ette näha selle odavnemist. Nõudlus väärismetalli järele käesoleva aasta jooksul ilmselt kasvab ning pallaadiumi suuruselt teine tootja Lõuna-Aafrika Vabariik ei suuda puudujääki katta.
  Pallaadiumi peamised kasutusalad on autotööstus (katalüsaatorite valmistamine), elektroonikatööstus ning hambaproteeside valmistamine.
  Kõik nimetatud tööstusharud otsivad uusi tehnoloogiaid, kus väärismetalli on võimalik asendada odavama materjaliga. Elektroonikatööstuses, kus pallaadiumi on võimalik asendada nikliga, ning proteesitööstuses, kus palladium võib asendada kullaga, mis on odavam (Sic!), võib nõudlus metalli järele kahaneda juba käesoleval aastal. Autotööstus aga tarbib tõenäoliselt pallaadiumi enam.
  Suureneva keskkonna reostumise tõttu on juhtivad tööstusriigid (USA, Jaapan ja Euroopa Liit) sunnitud esitama autodele järjest kõrgemaid heitgaaside vähendamise nõudeid.
  Selleks, et vähendada heitgaaside hulka, peavad katalüsaatorite valmistajad kasutama järjest enam pallaadiumi või teisi plaatina rühma väärismetalle (plaatina ja roodium). Viimatimainitud tehnoloogia väljatöötamine on aga käimas ning selle juurutamine võtab aega.
  Kuigi plaatina ja roodiumi hind (unts vastavalt 390 ja 650 dollarit) on praegu kõrgem kui pallaadiumil, on nende metallide saadavus parem ning tarned stabiilsemad kui pallaadiumil.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Leslie Leino: on aeg hämarate Hiina ettevõtete taust läbi valgustada
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Euro langes dollari suhtes 20 aasta madalaimale tasemele
Süvenenud hirmud euroala majanduslanguse pärast kukutasid euro ja dollari suhte kahe tunni jooksul protsendi võrra, 1,03 peale. Viimati oli euro dollari suhtes nii madalal aastal 2002.
Süvenenud hirmud euroala majanduslanguse pärast kukutasid euro ja dollari suhte kahe tunni jooksul protsendi võrra, 1,03 peale. Viimati oli euro dollari suhtes nii madalal aastal 2002.
Kasvuekspert: lühiajaline mõnu tekitab halbu harjumusi
Lühiajaline mõnu kipub alati võitma pikaajalisi eesmärke ning see on põhjus, miks inimesed ei saa lahti halbadest harjumustest, selgitas kasvuekspert Indrek Saul.
Lühiajaline mõnu kipub alati võitma pikaajalisi eesmärke ning see on põhjus, miks inimesed ei saa lahti halbadest harjumustest, selgitas kasvuekspert Indrek Saul.
Europol vahistas üle 130 lastega kaubitseja
Europoli koordineeritud ulatuslikul operatsioonil vahistasid 22 Euroopa riigi ja Interpoli korrakaitsjad 130 lastega kaubitsejat ja tuvastasid 60 uut kahtlusalust.
Europoli koordineeritud ulatuslikul operatsioonil vahistasid 22 Euroopa riigi ja Interpoli korrakaitsjad 130 lastega kaubitsejat ja tuvastasid 60 uut kahtlusalust.
Järjekordne krüptofirma seisatas raha väljamaksed
Singapuri krüptofirma Vauld peatas väljamaksed oma platvormil ja palkas nõuandjad hindama oma tulevikuväljavaateid restruktureerimisest teiste firmadega liitumiseni.
Singapuri krüptofirma Vauld peatas väljamaksed oma platvormil ja palkas nõuandjad hindama oma tulevikuväljavaateid restruktureerimisest teiste firmadega liitumiseni.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.