• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Pallaadiumi hind võib tõusta veelgi

  Selle nädala peamised sündmused börsikaupade turul toimusid taas väärismetallide sektoris. Kulla hind langes alla kriitilise 300 USD/oz taseme, hõbe kukkus möödunud aasta detsembri tasemele ning pallaadiumi hind tõusis kolmapäeva hilisõhtul uuele kõigi aegade rekordtasemele. Kolmapäeval enne turu sulgemist tõusis pallaadiumi untsi hind korraks 393 dollarini, tase aga ei jäänud püsima ning eile ennelõunal fikseeriti untsi hinnaks 384 dollarit.
  Nõudlus pallaadiumi järele kasvab järjest enam, sest maailma suurima pallaadiumitootja Venemaa tarnetest pole esialgu kippu ega kõppu. Analüütikute sõnul on pallaadium küll ülemäära kallis, kuid lähiajal ei ole ka ette näha selle odavnemist. Nõudlus väärismetalli järele käesoleva aasta jooksul ilmselt kasvab ning pallaadiumi suuruselt teine tootja Lõuna-Aafrika Vabariik ei suuda puudujääki katta.
  Pallaadiumi peamised kasutusalad on autotööstus (katalüsaatorite valmistamine), elektroonikatööstus ning hambaproteeside valmistamine.
  Kõik nimetatud tööstusharud otsivad uusi tehnoloogiaid, kus väärismetalli on võimalik asendada odavama materjaliga. Elektroonikatööstuses, kus pallaadiumi on võimalik asendada nikliga, ning proteesitööstuses, kus palladium võib asendada kullaga, mis on odavam (Sic!), võib nõudlus metalli järele kahaneda juba käesoleval aastal. Autotööstus aga tarbib tõenäoliselt pallaadiumi enam.
  Suureneva keskkonna reostumise tõttu on juhtivad tööstusriigid (USA, Jaapan ja Euroopa Liit) sunnitud esitama autodele järjest kõrgemaid heitgaaside vähendamise nõudeid.
  Selleks, et vähendada heitgaaside hulka, peavad katalüsaatorite valmistajad kasutama järjest enam pallaadiumi või teisi plaatina rühma väärismetalle (plaatina ja roodium). Viimatimainitud tehnoloogia väljatöötamine on aga käimas ning selle juurutamine võtab aega.
  Kuigi plaatina ja roodiumi hind (unts vastavalt 390 ja 650 dollarit) on praegu kõrgem kui pallaadiumil, on nende metallide saadavus parem ning tarned stabiilsemad kui pallaadiumil.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Säästkem energiat taastuvenergiale
Ei ole mõtet raisata aega kalli elektrihinna ja CO2 kvootide üle kirumisele, vaid asuda kiirelt taastuvenergia tootmist edendama, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädalakommentaaris.
Ei ole mõtet raisata aega kalli elektrihinna ja CO2 kvootide üle kirumisele, vaid asuda kiirelt taastuvenergia tootmist edendama, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädalakommentaaris.
USA peamised indeksid punased
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: kaua tants kinnisvaraturul ja pinged tööturul veel kestavad?
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Valitsus võttis vastu eelnõu, kuhu on riigifirma arust sisse kirjutatud huvide konflikt
Valitsus kiitis heaks ehitusseadustiku ja sellega seonduvate seaduste muutmise eelnõu, mille järgi saab riik ise meretuuleparkide ja kalakasvatuste hoonestuslubasid algatada ja läbi viia ning seejärel panna enampakkumisele.
Valitsus kiitis heaks ehitusseadustiku ja sellega seonduvate seaduste muutmise eelnõu, mille järgi saab riik ise meretuuleparkide ja kalakasvatuste hoonestuslubasid algatada ja läbi viia ning seejärel panna enampakkumisele.