• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Eramuehitajatel neljandik müüdud

  Ehkki laenutingimused on võrreldes eelmise sügisega märgatavalt halvenenud, tuntakse uute eluasemete vastu üha suuremat huvi ning arendusfirmad on edukalt suutnud maha müüa poolteise miljoni krooniseid maju, mis pole veel valmiski.
  Turu-uuringutega tegeleva firma Saar Poll direktori Andrus Saare sõnul on ainuüksi kuue kuu jooksul kavas endale maja soetada umbes 4000 Eesti perel, Tallinnas on säärane kavatsus ligikaudu 2500 perel. Kuigi paljud inimesed ei suuda oma plaane realiseerida, on ka see soovijate arv uskumatult suur. Näib, et kõik tuhat maja võivad endale paari aastaga omaniku leida. Saare arvates ehitajad oma tegemistega ämbrisse ei astu, küll aga teeb talle muret inimeste võime laenu tagasi maksta, sest enamik ostab maja kahekümneaastase laenuga.
  Seoses pankade ühinemisega vallandatakse varsti umbes 800 inimest. Kui pooltel neist lasub suur laenukoorem, ongi kinosaalitäie noorte edukate inimeste tegemistel kriips peal. Selliseid koondamisi võib Saare hinnangul ette tulla mistahes eluvaldkonnas, keegi pole juhuse eest kaitstud.
  Pikemas perspektiivis on uute rajoonide rajamine kindlasti kasulik, arvab Pindi Kinnisvara eluruumide maakler Aare Udras, kuid hetkel on maksujõuliste inimeste arv veel liiga väike, et osta ära kõik 1000 ehitatavat eramut ja ridamajaboksi. Udrase hinnangul ehitatakse liiga suuri ja kalleid maju, turgu on rohkem väiksematele, 1,2-- 1,5 miljonit krooni maksvatele eramutele. Samas on praegune võiduehitamine kasulik eelkõige ostjale, sest arendajad peavad karmi konkurentsi tõttu parandama kvaliteeti ja alandama hindu. Sümpaatne rajoon on Udrase arvates Viimsis asuv Heldri, perspektiivituid Pindi Kinnisvaras eetilistel kaalutlustel nimetada ei soovita.
  Kloostrimetsas Kodu 2001 uuselamurajooni rajava ASi Wicom peadirektori Priit Vilba sõnul läheb äri hästi, kevadel on huvi eramute ja ridamajabokside vastu märgatavalt suurenenud. Valminud on 9 eluaset, müüdud aga juba 15. Konkurente Vilba ei pelga, oma projekti tõstab ta esile eelkõige madala hinna ning hea asukoha tõttu. Erinevalt teistest Pirita-poolsetest projektidest on Kodu 2001s võimalik osta uhiuus majake 1,2 miljoni krooniga. Ainsaks tõsiseltvõetavaks konkurendiks peab Wicomi juht ASi Koger ja Sumberg arendatavat Raudalu projekti Viljandi mnt ääres, ülejäänud on juba märgatavalt kallimad ja suuremad ehitised. Hindade langetamise vajadust Vilba ei näe.
  ASi Koger ja Sumberg kinnisvaraprojekti juht Ingvar Sinka ei näe põhjust pessimismiks, ka Raudalus on veel valmimata maju ette müüdud. Sinka sõnul on kõikide äririskidega arvestatud ja müük edeneb.
  Kallimate ja suuremate eramute ehitusega tegeleva ASi Maarjamäe Maja juhataja Andres Aavik arvab, et igale uuselamurajoonile leiduvad kliendid, sest mõni tahab elada mere ääres, mõni hoopis metsa sees. Valminud 30 elamispinda on kõik müüdud, lisaks ootavad üheksa ettemaksu tasunud inimest kannatlikult oma maja. Kokku peaks mõne aastaga kerkima 80 eramut, paarismaja ja korterit.
  Maarjamäe Maja poliitika on ehitada tellimuse peale. Aavik on valmis konkurentsi karmides tingimustes ka hindu korrigeerima, ehkki praegu veel põhjust ei olevat. Kui kõik kenasti laabub ja maad juurde saab osta, ei välista Aavik ka ehitustööde laiendamist.
  Projektide arendajad suhtuvad üldiselt oma ettevõtmistesse väga positiivselt, tugevaid tagasilööke pole keegi veel kogenud.
  Isegi mitmete kinnisvaraspetsialistide poolt perspektiivituks tembeldatud Eeriku projekt on sealseid ridaelamubokse müüva kinnisvarabüroo Ober Haus maakleri Asso Oppari hinnangul väga edukalt läbi löönud -- 15st boksist on müüdud 11.
  Kinnisvarabüroo Uus Maa tegevdirektor Urmas Laur on kindel, et kõigile eramurajoonide majadele ostjaid ei jätku, ent ka totaalset ülepakkumist pole oodata. Müügiprobleeme tekib eelkõige projektidel, mille sihtgrupp pole täpselt määratletud, arvab Laur.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Triinu Järviste: kas Eesti haiglaid tohib piiramatult rahastada?
Euroopa Komisjon analüüsis hiljuti tehtud otsuses Eesti tervishoiusüsteemi rahastusmudelit ning andis hinnangu sellele, kas riik tohib haiglavõrgu arengukavas olevaid haiglaid erahaiglatele eelistada. Selle üle, mida riik ja omavalitsused komisjoni juhistest järeldama peaks ja kas erahaiglad peavad tõesti HVA haiglatele antud igasugust toetust pika näoga kõrvalt vaatama, arutleb advokaadibüroo TGS Baltic konkurentsiõiguse vandeadvokaat Triinu Järviste.
Euroopa Komisjon analüüsis hiljuti tehtud otsuses Eesti tervishoiusüsteemi rahastusmudelit ning andis hinnangu sellele, kas riik tohib haiglavõrgu arengukavas olevaid haiglaid erahaiglatele eelistada. Selle üle, mida riik ja omavalitsused komisjoni juhistest järeldama peaks ja kas erahaiglad peavad tõesti HVA haiglatele antud igasugust toetust pika näoga kõrvalt vaatama, arutleb advokaadibüroo TGS Baltic konkurentsiõiguse vandeadvokaat Triinu Järviste.
USA peamised indeksid punased
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: kaua tants kinnisvaraturul ja pinged tööturul veel kestavad?
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Andmekaitsele läbi sõrmede vaatamine maksab miljoneid
Korras andmekaitse ettevõtte sees tagab paremad partnerlussuhted ning tugevama positsiooni läbirääkimistelaua taga, samas kui probleemid võivad isegi tükk aega pärast nende likvideerimist tähendada mitme miljoni euro suurust trahvi.
Korras andmekaitse ettevõtte sees tagab paremad partnerlussuhted ning tugevama positsiooni läbirääkimistelaua taga, samas kui probleemid võivad isegi tükk aega pärast nende likvideerimist tähendada mitme miljoni euro suurust trahvi.