Surmaklõps teie arhiivikettal

10. juuni 1998, 00:00

Ikka ja jälle tekivad kusagilt kasutajad-tootja-vastu-kampaaniad, üks neist on näiteks seotud Iomega ZIP-draiviga. ZIP on kettaseade, millesse käivad 100MB kettad ja mis on eriti mugav kodukasutajatele, sest ta saab ühendada arvutiga printeripordi kaudu, mis on teatavasti igal arvutil olemas. Probleemiks on see, et mõne draiviga juhtub mõningase kasutamise järel midagi, misjärel hakkab draiv tegema klõpsuvat häält ning keerab tuksu ka kõik temasse pistetud kettad. Sellise ebaõnne nimi on click of death ja kes tahab, võib seda teades Internetist hõlpsalt lisainfot leida. Alustada võib ka mitteametlikult click of death koduleheküljelt, mille leiab http://www.thirdeyesp.com/jatin/iomega/.

Iomega ütleb, et kuigi numbriliselt on selliseid juhtumeid palju, siis toodetud kogusest moodustavad need vaid protsendi ja kasutajad olgu õnnelikud. Mispeale kasutajad muidugi pahandavad, et neil olid nässuläinud ketta peal vajalikud andmed ja kuidas siis nii võib.

Minuni jõudis see probleem samuti ühe kasutaja kaudu, kes tundis muret oma tagavarakoopiate pärast -- ta kirjutab iga nädala lõpus varukoopia ja arhiivi ZIP-kettale, aga kui sellega peaks järsku midagi juhtuma?

Lühidalt -- igasuguse andmekandja, ka tavalise arvutis vuhiseva kõvaketta puhul peab arvestama, et see võib nässu minna. Minu kogemus ütleb, et kui aasta jooksul vaid ühe protsendiga kettaseadmetest midagi juhtub, on see igati kiiduväärt tulemus.

Ainus, mis kurja saatuse vastu aitab, on korralik tagavarakoopiate tegemise süsteem.

Näiteks teha iga päev koopia samale kettale on kõige suurem võimalik rumalus -- mis saab siis, kui õnnetus juhtub nimelt sellel ajal, kui koopia tegemine pooleli on? Tagavarakoopiate jaoks peab alati olema paar-kolm komplekti kettaid või linte, millest alati kõige vanem üle kirjutatakse. Paha mõte pole samuti näiteks kord kuus üks komplekt väljapoole maja hoiule anda.

Ja eriti oluline on tagavarakoopiate puhul, et oleks läbi käidud ja tegelikkuses katsetatud süsteemi koopiatelt taastamise toimingud. Kas teie paljukasutatud lindid on loetavad?

Ühe reegli lisaks lõppu veel -- kui sul on ketta peal olulist infot, ära kasuta seda transpordiks. Ikka juhtub nii, et kellegi teise arvuti keerab sinu ketta nässu ja mis teha, kui sa olid kogu oma seitsme aasta arhiivi sinna peale kopeerinud.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing