30. juuni 1998 kell 22:00

Hukkus Eesti jetisõidu meister

Surmaga lõppenud vesiturbiinsõidukite võidusõit oli pühapäeval Hiiumaal Ristnas jetifestivali raames toimunud Eesti meistrivõistluste viimane võistlussõit.

Stardi järel kaotas Kalev Varjulille sportklassi jett korraks juhitavuse. Kogenud võistleja üritas tasakaalu saavutada -- sõidukursi muutmine sai aga saatuslikuks, sest Varjulille taga umbes 50km tunnikiirusega sõitnud Läti võistleja ei suutnud otsasõitu ära hoida.

Kokkupõrkest sai Varjulill raskeid vigastusi. Ehkki võistlejal olid nii seljakaitse, päästevest kui kiiver, ei kaitsnud need õnnetul kombel just nägu tabanud hoobi eest.

Varjulill toodi küll kiiresti veest välja, aga tema elu ei suudetud päästa reanimatsiooniautoski. Mees suri umbes tund pärast õnnetust.

Eesti jeti- ja mootorkelgu liidu presidendi Paap Kõlari väitel ei saa võistleja surmas süüdistada Varjulillele otsa sõitnud lätlast ega võistluse korraldajaid. Võistlejate kiirused olid suured ja vesiturbiinsõidukite tekitatud veepilv halvendas nähtavust.

Õnnetuse toonud sõit oli Eesti meistrivõistluste viimane start selles klassis. Kalev Varjulill oli endale meistritiitli sport- ehk rahvakeeli jonnipunnide klassis juba varasemate sõitudega taganud, kuid sõitis siiski sportliku entusiasmiga kaasa.

Kuigi Eesti jeti ja mootorkelgu liit korraldab aastas kümmekond suuremat võistluspäeva ja nende raames toimub kokku 30--40 väiksemat võistlust, pole taolisi õnnetusi varem olnud, sest turvanõuded on karmid.

Ristna iga-aastane kahepäevane jetifestival on jetiliidu suurüritus, mille raames peetud Eesti esivõistlustel osales tänavu 38 jetisõitjat.

Eelmine traagiline jetiõnnetus toimus 5. juunil jetispordiga mitte seotud 27aastase mehega, kes joobnuna ja vastava riietuseta merele sõites surnuks külmus.

Hetkel kuum